Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Απάτη-μαμούθ ύψους 50 δισ. δολαρίων με πρωταγωνιστή πρώην πρόεδρο του Nasdaq

Απάτη-μαμούθ ύψους 50 δισ. δολαρίων με πρωταγωνιστή πρώην πρόεδρο του Nasdaq

Κεφάλαια άνω των 50 δισ. δολαρίων εκτιμάται ότι ίσως έχουν χάσει τράπεζες και χρηματοπιστωτικές εταιρείες από την «πυραμίδα» που είχε στήσει ο γνωστός Αμερικανός μεγαλοχρηματιστής και πρώην πρόεδρος του Nasdaq Μπέρναρντ Μάντοφ.

27

Μεγάλες τράπεζες και ιδιώτες σε όλο τον κόσμο βρίσκονται στον κατάλογο των θυμάτων της «πυραμίδας» που λειτουργούσε υπό τον πρώην πρόεδρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου Nasdaq Μπέρναρντ Μάντοφ.

Ο Μπ.Μάντοφ συνελήφθη στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη κατηγορούμενος ότι εξαπάτησε επενδυτές, πληρώνοντας τις -πολύ υψηλές- αποδόσεις που τους είχε υποσχεθεί χρησιμοποιώντας κεφάλαια που λάμβανε από άλλους επενδυτές.

Στο επίκεντρο της υπόθεσης της εταιρείας Bernard L.Madoff Investment Securities LLC είναι τα funds of funds, εταιρείες που επενδύουν τα κεφάλαια των πελατών στα γνωστά κερδοσκοπικά ταμεία «αντιστάθμισης κινδύνου» (hedge funds).

Κάποιες από αυτές τις εταιρείες τοποθέτησαν τα κεφάλαια των πελατών σε χαρτοφυλάκια του κ. Μάντοφ, χωρίς βεβαίως οι ίδιοι να το γνωρίζουν.

Τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη Γενεύη πιστεύεται ότι έχασαν περίπου 5 δισ. ελβετικά φράγκα (περίπου 4,2 δισ. δολάρια). Η Union Bancaire Prive είχε «εκτεθεί» κατά 1 δισ. δολάρια, ενώ η τράπεζα Benedict Hentsch ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ενδέχεται να έχασε 47 εκατ. δολάρια, περίπου 5% των κεφαλαίων που διαχειρίζεται.

Ανησυχίες διατυπώνονται και για άλλους επενδυτές.

Η επιχείρηση επενδυτικών συμβούλων του Μπ.Μάντοφ διαχειριζόταν κεφάλαια 17 δισ. δολαρίων και λειτουργούσε σε διεθνές επίπεδο ως διαμεσολαβητής μεταξύ χρηματιστών, τραπεζών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Ο Μπ.Μάντοφ διατηρούσε, παράλληλα, μια επιχείρηση επενδυτικών συμβουλών προς ιδιώτες.

Η ύπαρξη της δεύτερης επιχείρησης είχε κρατηθεί μυστική από τον Μάντοφ, που έδωσε σε 11 έως 25 πελάτες 17,1 δισ. δολάρια που διαχειριζόταν. Παραδεχόμενος τα λάθη που διέπραξε σε υπαλλήλους του, φέρεται να ομολόγησε πως έχασε 50 εκατ. δολάρια, πληρώνοντας επενδυτές με κεφάλαια που λάμβανε από άλλους επενδυτές.

Σύμφωνα με την The Wall Street Journal, ανάμεσα στα θύματα της «πυραμίδας» του Μάντοφ είναι η γαλλική BNP Paribas (έχασε 350 εκατ. ευρώ), η ιαπωνική Nomura Holdings, η Neue Privat Bank στη Ζυρίχη, καθώς και πολλοί πλούσιοι και διάσημοι ιδιώτες.

Η μεγαλύτερη ισπανική τράπεζα Banco Santander ανακοίνωσε πως οι πελάτες της των αμοιβαίων κεφαλαίων Optimal έχουν «εκτεθεί» σε ποσό 2,33 δισ. ευρώ. Η τράπεζα είχε επενδύσει 17 εκατ. ευρώ για λογαριασμό της στην επιχείρηση του Μάντοφ.

Η γαλλική τράπεζα Natixis, θυγατρική των ομίλων Caisse d Epargne και Banque Populaire, είναι πιθανόν να έχασε μέχρι 450 εκατ. ευρώ, ενώ η δεύτερη σε μέγεθος ισπανική τράπεζα BBVA ενδέχεται να έχασε 500 εκατ. ευρώ.

Η βρετανική τράπεζα HSBC, τρίτη στον κόσμο από πλευράς κεφαλαιοποίησης, ανακοίνωσε πως είναι «εκτεθειμένη» στο ταμείο του Μπέρναρντ Μάντοφ για περίπου 1 δισ. δολάρια.

Η γαλλο-βελγική τράπεζα Dexia ανακοίνωσε πως ενδέχεται να χάσει 85 εκατ. ευρώ στα πλαίσια της απάτης και πως οι πλούσιοι πελάτες της ενδέχεται από την πλευρά τους να απωλέσουν έως και 78 εκατ. ευρώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Headlines:
Δείτε όλες τις Τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο