Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Προφυλακιστέοι οι ειδικοί φρουροί που κατηγορούνται για τη δολοφονία του Αλέξη

Προφυλακιστέοι οι ειδικοί φρουροί που κατηγορούνται για τη δολοφονία του Αλέξη

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν, μετά τις απολογίες τους, οι δύο ειδικοί φρουροί που κατηγορούνται για το θάνατο του 16χρονου Αλέξη. Στο υπόμνημά του, ο ειδικός φρουρός που πυροβόλησε αρνείται την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, επιμένει στην εκδοχή του εξοστρακισμού, δεν εκφράζει τη συγγνώμη ή τη λύπη του και κάνει λόγο για αποκλίνουσα συμπεριφορά του μαθητή. Για «παρεξήγηση» κάνει λόγο ο συνήγορος υπεράσπισης.

28

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν, μετά τις απολογίες τους ενώπιον του 9ου τακτικού ανακριτή, οι δύο ειδικοί φρουροί που κατηγορούνται για τον θάνατο του 16χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου το Σάββατο το βράδυ στα Εξάρχεια.

Οι δύο κατηγορούμενοι εκ των οποίων ο ένας αντιμετωπίζει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και παράνομης οπλοχρησίας ενώ ο δεύτερος της απλής συνέργιας στην ανθρωποκτονία, παρέδωσαν στον ανακριτή απολογητικά υπομνήματα.

Στο υπόμνημά του, ο ειδικός φρουρός που πυροβόλησε αρνείται την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, δεν εκφράζει πουθενά συγγνώμη ή τη λύπη του για όσα συνέβησαν και κάνει λόγο για αποκλίνουσα συμπεριφορά του μαθητή.

Ο κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι «ο θανών και η παρέα του, πριν έρθουν να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο πλήθος το οποίο είχε συγκεντρωθεί και θα επιτίθετο, όπως συνηθίζεται κάθε Σάββατο, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, είχαν πάει στο κλειστό κολυμβητήριο Χαλανδρίου, στον αγώνα πόλο Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού και είχαν συμμετάσχει στα επεισόδια που σημειώθηκαν, επιφέροντας τον τραυματισμό πολιτών και του προπονητή του Ολυμπιακού, με τη ρήψη αντικειμένων και τη χρήση σιδηρολοστών».

Ο ίδιος προσθέτει μάλιστα στο υπόμνημά του ότι: «Αλλωστε έχω πληροφορηθεί ότι οι νέοι αυτοί, ενώ κατοικούν στο Π.Ψυχικό και είναι γόνοι πλουσίων οικογενειών, συνηθίζουν να συχνάζουν στα Εξάρχεια, τα οποία επιλέγουν ως χώρο διασκέδασης, αλλά και σε διάφορα γήπεδα όπου προκαλούν επεισόδια, μην επιδεικνύοντας την αναμενόμενη συμπεριφορά και προσωπικότητα ενός 15άχρονου εφήβου».

Συμπληρώνει επίσης: «Ο θανών είχε αποβληθεί από τη σχολή Μωραΐτη και άλλαζε συχνά σχολεία, γεγονός που αποτυπώνει μια αποκλίνουσα συμπεριφορά».

Σε ό,τι αφορά τα περιστατικά το βράδυ του Σαββάτου, ο κατηγορούμενος ειδικούς φρουρός περιγράφει στο υπόμνημά του: «Βλέποντας σε απόσταση 10-15 μέτρων την ομάδα περίπου 30 ατόμων, μην μπορώντας να αναχαιτίσουμε την επιθετική τους πορεία και ευρισκόμενοι σε κατάσταση φόβου για την ίδια μας τη ζωή, κινηθήκαμε να φύγουμε στρέφοντας την πλάτη μας προς το μέρος τους.

»Ταυτόχρονα, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη διαφυγή μας, όντας ταραγμένος και φοβισμένος, αφού το πλήθος δεν ανέκοψε την πορεία του, παρά τη ρήψη χειροβομβίδας κρότου λάμψης από το συνάδελφό μου, έβγαλα το υπηρεσιακό μου όπλο από τη θήκη και, από το ένστικτο της αυτοσυντήρησης έριξα δύο προειδοποιητικές βολές στον αέρα, μπορεί και τρίτη, που δεν είχα συνειδητοποιήσει, αλλά μου την υπενθύμισε ο συγκατηγορούμενός μου».

Ο κατηγορούμενος ειδικός φρουρός προσθέτει στο υπόμνημά του ότι «δεν θα προέβαινα ποτέ σε μια τέτοια ακραία ενέργεια, δηλαδή στη χρήση του όπλου μου εναντίον οποιουδήποτε ανθρώπου, πολύ περισσότερο ενός εφήβου, δεδομένου ότι είμαι και εγώ πατέρας τριών ανήλικών παιδιών».

Επαναλαμβάνει τέλος ότι «δεν υπήρξε εν ψυχρώ στόχευση του θανόντος». Σημειώνει ότι «μόνη βεβαία και αδιαμφισβήτητη εκδοχή για το θανάσιμο τραυματισμό του είναι ο εξοστρακισμός μιας εκ των βολίδων που ερίφθησαν προειδοποιητικά στον αέρα, όπως από την αρχή ισχυρίζομαι» και ζητά να αφεθεί ελεύθερος άνευ περιοριστικών όρων και να απαλλαχθεί διά βουλεύματος.

Από την πλευρά της υπεράσπισης υποστηρίζεται ότι η βαλλιστική εξέταση, η οποία δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα επίσημα, στηρίζει την εκδοχή του εξοστρακισμού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αρχικά υπήρχε η σκέψη να μην απολογηθούν οι δύο ειδικοί φρουροί την Τετάρτη, καθώς δεν ήταν σε γνώση τους η έκθεση της βαλλιστικής εξέτασης. Ωστόσο, αργότερα έγινε γνωστό ότι μέσα στη δικογραφία είχε, ήδη, ενταχθεί η έκθεση της βαλλιστικής εξέτασης της μοιραίας για τον 16χρονο μαθητή σφαίρας.

«Παρεξήγηση» λέει ο δικηγόρος 

Ο συνήγορος των δύο ειδικών φρουρών Αλέξης Κούγιας δήλωσε στο Reuters ότι η έκθεση της βαλλιστικής εξέτασης «δείχνει» εξοστρακισμό της σφαίρας. Αργότερα μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης τόνισε ότι από τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, «όλα δείχνουν ότι πρόκειται για παρεξήγηση».

 Διαβάστε περισσότερα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπεράσπιση θα υποστηρίξει ότι ο εξοστρακισμός έγινε από μεταλλικό φανοστάτη και όχι από το οδόστρωμα. Σε αυτό το σκεπτικό, η υπεράσπιση θα εντάξει και την ιατροδικαστική εξέταση που αναφέρει ότι η πύλη εισόδου της σφαίρας δείχνει πορεία του βλήματος από πάνω προς τα κάτω.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπεράσπιση θα ζητήσει ιστολογική εξέταση στην πύλη εισόδου της σφαίρας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ίχνη που να επιβεβαιώνουν την εκδοχή του εξοστρακισμού από φανοστάτη. Παράλληλα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η υπεράσπιση υποστηρίζει ότι έχει μάρτυρα που θα καταθέσει ότι άκουσε έναν κρότο πριν από την αντίδραση των ειδικών φρουρών.

* Σχετικά με το υπόμνημα του κατηγορούμενου ειδικού φρουρού ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η ελληνική κοινωνία άλλα πράγματα περιμένει όπως μια συγνώμη την οποία δεν άκουσε, και μεγαλύτερο σεβασμό σε ένα 15χρονο που χάθηκε με άδικο τρόπο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο