Πτώση 6% στο Χρηματιστήριο την Παρασκευή, κέρδη στις διεθνείς αγορές
Κέρδη σημειώνουν την Παρασκευή τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω προσδοκιών ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα εντάξει στο «σχέδιο διάσωσης» και τις εταιρείες ασφάλισης ομολόγων. Ωστόσο, στην Αθήνα το κλίμα είναι αρνητικό, με την αγορά να υποχωρεί κάτω από τις 2.200 μονάδες. Πτώση 10% για Εθνική και Eurobank.
Κέρδη σημειώνουν την Παρασκευή τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω προσδοκιών ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα εντάξει στο «σχέδιο διάσωσης» και τις εταιρείες ασφάλισης ομολόγων.
Ωστόσο, στην Αθήνα το κλίμα είναι αρνητικό, με τον γενικό δείκτη, λίγο μετά τις 16:20, να υποχωρεί κατά 6,100% στις 2.117,58 μονάδες (χαμηλό ημέρας) και την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 282,5 εκατ. ευρώ.
Μεγάλες απώλειες καταγράφουν οι τράπεζες για μία ακόμα συνεδρίαση. Χαμηλότερα είναι, μεταξύ άλλων, οι Εθνική (-11,25% στα 18,46 ευρώ με όγκο συναλλαγών 7 εκατ. τεμάχια), Πειραιώς (-6,77% στα 9,64 ευρώ), Alpha (-8,07% στα 10,02 ευρώ) και Eurobank (-11,44% στα 9,44 ευρώ).
Η ΔΕΗ υποχωρεί κατά 1,93% στα 9,16 ευρώ. Η Goldman Sachs υποβάθμισε την επενδυτική της σύσταση για τη ΔΕΗ σε «sell» από «neutral» και την συμπεριέλαβε στην πανευρωπαϊκή λίστα των εταιρών με σύσταση «πώλησης».
«Για την ΔΕΗ, ενώ εκτιμούμε ότι θα μπορούσε να επωφεληθεί βραχυπρόθεσμα από την μείωση των τιμών των πρώτων υλών, το όφελος αυτό πιθανόν να διαβρωθεί από την επιδείνωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, που αναμένεται να θέσουν σε κίνδυνο το σχέδιο αναδιάρθρωσης που περιλαμβένει υψηλές κεφαλαιουχικές δαπάνες» αναφέρει ο αμερικανικός οίκος.
Σημαντική είναι η πτώση ακόμα για τις μετοχές των ΟΤΕ (-5,82% στα 9,38 ευρώ), ΟΠΑΠ (-2,98% στα 18,90 ευρώ), Alapis (-9,60% σε 1,13 ευρώ), Τιτάν (-7,77% στα 16,14 ευρώ), ΕΧΑΕ (-8,54% στα 7,50 ευρώ) και Ελλάκτωρ (-8% στα 4,60 ευρώ).
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 7,15%, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά 4,50% και της μικρής κεφαλαιοποίησης κατά 4,83%.
Από τις μετοχές που διακινούνται, 31 ενισχύονται, 216 υποχωρούν και 83 είναι αμετάβλητες.
Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, ο δείκτης των πενήντα blue chips της ευρωζώνης Dow Jones Euro Stoxx 50 ενισχύεται κατά 1,13% στις 2.451,28 μονάδες. Τα κέρδη περιορίσθηκαν μετά την ανακοίνωση των απογοητευτικών στοιχείων για την αμερικανική αγορά ακινήτων.
Μεγάλες απώλειες στο άνοιγμα της συνεδρίασης δείχνουν τα futures στη Γουόλ Στριτ.
Η δεύτερη μεγαλύτερη, παγκοσμίως, εταιρεία ασφάλισης ομολόγων Ambac Financial ανακοίνωσε ότι μαζί με άλλες εταιρείες του κλάδου θα παρουσιάσουν «σχέδιο διάσωσης» στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, ώστε να μπορούν να διαθέσουν τα «τοξικά» ομόλογα που έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους.
Κέρδη άνω του 4% σημείωναν νωρίτερα οι Societe Generale και UBS. Ανοδο 5% για τις BHP Billiton και Royal Dutch Shell, καθώς ενισχύονται οι τιμές των μετάλλων και του πετρελαίου.
Ο δείκτης MSCI World καταγράφει αυτή την εβδομάδα τα υψηλότερα κέρδη (4,2%) από την προτελευταία εβδομάδα του Μαρτίου 2003.
Στο Λονδίνο, ο FTSE-100 ενισχύεται κατά 1,62% στις 3.924,05 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 σημειώνει άνοδο 0,96% στις 3.211,56 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX είναι υψηλότερα κατά 0,93% στις 4.665,66 μονάδες.
Τέλος, στις ασιατικές αγορές, ο δείκτης Nikkei 225 στο Τόκιο έκλεισε με άνοδο 2,78% στις 8.693,82 μονάδες.