Σέλινο εναντίον νόσου Αλτσχάιμερ και σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας
Αθήνα: Το σέλινο δεν κάνει καλό μόνο στη διατροφή, αλλά και στην ψυχική υγεία, σύμφωνα τουλάχιστον με ερευνητές στις ΗΠΑ. Οι τελευταίοι ανακάλυψαν πως το σέλινο ενισχύει την άμυνα του οργανισμού κατά της νόσου Αλτσχάιμερ και της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας.
Αθήνα: Το σέλινο δεν κάνει καλό μόνο στη διατροφή, αλλά και στην ψυχική υγεία, σύμφωνα τουλάχιστον με ερευνητές στις ΗΠΑ. Οι τελευταίοι ανακάλυψαν πως το σέλινο ενισχύει την άμυνα του οργανισμού κατά της νόσου Αλτσχάιμερ και της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας.
Αυτό το οφείλει στην παρουσία δύο φλαβονοειδών, της λουτεολίνης και της διοσμίνης, που φαίνεται να προλαμβάνουν τις εγκεφαλικές φλεγμονές.
Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Δευτέρας, σε πειράματα που έχουν γίνει σε ζώα, οι δύο ουσίες μείωσαν τα επίπεδα της πρωτεΐνης, που ονομάζεται βήτααμυλοειδής, και ευθύνεται για τη δημιουργία στοιχείων κολλώδους μορφής που αναπτύσσονται στον εγκέφαλο ασθενών με Αλτσχάιμερ.
«Η λουτεολίνη και η διοσμίνη στην καθαρή τους μορφή μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως θεραπευτικοί παράγοντες» επεσήμανε ο Δρ Τέρενς Τάουν από το Ιατρικό Κέντρο Cedars Sinai του Λος Αντζελες.
Ο ίδιος τόνισε πως η έρευνα σε αυτό το θέμα είναι ακόμη στα πρώτα της στάδια και στηρίζεται σε πειράματα που έχουν γίνει σε ζώα. Αν όμως επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματά της και στον άνθρωπο, το σέλινο θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο των πράσινων λαχανικών που περιέχουν παρόμοιες ουσίες μεγάλης αξίας για την υγεία, όπως είναι το πράσινο πιπέρι αλλά και το χαμομήλι.
health.in.gr
- Παραμένουν τα προβλήματα στον σιδηρόδρομο από την κακοκαιρία – Με λεωφορεία το Λειανοκλάδι – Λάρισα – Λειανοκλάδι
- Τα μπλόκα χωρίζουν τη Νέα Δημοκρατία στα δύο
- Διακοπές στη κόλαση: Γιατί επισκεπτόμαστε αξιοθέατα που έγιναν ακρότητες
- Αλεξανδρος Γρηγορόπουλος: Για πρώτη φορά περικυκλωμένο από ΜΑΤ το μνημείο στα Εξάρχεια
- Δεύτερο γκολ απ’ τον Ελ Κααμπί και 2-0 ο Ολυμπιακός (vids)
- Φανταστικό γκολ του Ελ Κααμπί με ανάποδο «ψαλίδι» (1-0, vid)
- Ολυμπιακός – Πανσερραϊκός 78-66: Με εξαιρετική εμφάνιση από τη Χριστινάκη
- Καιρός: Αντικυκλώνας απλώνει την προστατευτική του «ομπρέλα» σταματώντας τις βροχές, λέει ο Θοδωρής Κολυδάς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 06.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-eser-tokas-54876734-25854069-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442