Η αϋπνία ενισχύει τον κίνδυνο μελλοντικής μείζονος κατάθλιψης
Νέα Υόρκη: Οι πάσχοντες από αϋπνία έχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν μείζονα κατάθλιψη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα 20ετους έρευνας που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Sleep.
Νέα Υόρκη: Οι πάσχοντες από αϋπνία έχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν μείζονα κατάθλιψη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα 20ετους έρευνας που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Sleep.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι ενώ η αϋπνία συχνά συντροφεύει την κατάθλιψη, ενδεχομένως να μην είναι απλώς ένα σύμπτωμα της κατάθλιψης όπως πιστεύουν οι ειδικοί, αλλά μια ξεχωριστή κατάσταση.
Η κατάθλιψη είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου της αϋπνίας και οι πάσχοντες από κατάθλιψη συχνά αναφέρουν δυσκολία να κοιμηθούν.
Ο Δρ Ντάνιελ Μπουσε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ μελέτησε 591 άτομα που συμμετείχαν σε μελέτη ύπνου και είχαν συνεντευξιαστεί έξι φορές κατά την περίοδο 21 ετών. Όταν ξεκίνησε η έρευνα το 1978, οι άνδρες ήταν 19 ετών και οι γυναίκες 20 ετών.
Συνολικά, ένας στους πέντε συμμετέχοντες ανάφεραν ότι είχαν προβλήματα ύπνου που διαρκούσαν τουλάχιστον έναν μήνα κατά τη διάρκεια της έρευνας. Οι γυναίκες είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν αϋπνία διάρκειας ενός μήνα, συγκριτικά με τους άνδρες.
Η αϋπνία με και χωρίς κατάθλιψη ήταν πολύ σταθερή στην πάροδο του χρόνου, γεγονός που σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες ανέφεραν οποιοδήποτε τύπο δυσκολίας σε κάποια φάση της έρευνας και επίσης ήταν πιθανότερο να το αναφέρουν και σε άλλες φάσεις. Τα άτομα που ξεκίνησαν την έρευνα σημειώνοντας σύντομες περιόδους δυσκολίας στον ύπνο έτειναν να αναφέρουν και μεγαλύτερες κρίσεις αϋπνίας με την πάροδο του χρόνου.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης ότι η αϋπνία για τουλάχιστον δύο εβδομάδες αύξανε την πιθανότητα ένα άτομα επακόλουθα να έχει ένα μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο.
Ωστόσο δεν καταγράφηκε σχέση μεταξύ «καθαρής» αϋπνίας και «καθαρής» κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της μελέτης, γεγονός που σημαίνει ότι η αϋπνία με κατάθλιψη μπορεί να αντιπροσωπεύει έναν υποτύπο των δύο παθήσεων.
health.in.gr
- Η Χαμάς είναι έτοιμη να παραδώσει τα όπλα της σε μια παλαιστινιακή αρχή, «αν σταματήσει η κατοχή»
- Οι ΗΠΑ θέτουν προς πώληση 250 τεθωρακισμένα στην Πολωνία για… 1 δολάριο!
- Η Ιαπωνία προς μια νέα πυρηνική εποχή
- Αθλέτικ Μπιλμπάο – Ατλέτικο Μαδρίτης 1-0: Σπουδαία νίκη για τους Βάσκους του Βαλβέρδε
- Τραγωδία στη Γαλλία: Τέσσερις νεαροί Πορτογάλοι σκοτώθηκαν σε τροχαίο κοντά στα σύνορα με την Ελβετία
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]
- Ίντερ Μαϊάμι – Βανκούβερ Γουάιτκαπς 3-1: Πρωταθλητής MLS ο Λιονέλ Μέσι (pic)
- «Βόμβες» από Σαλάχ για Σλοτ και διοίκηση της Λίβερπουλ: «Το κλαμπ με… πετάει στις ρόδες του λεωφορείου»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)




































![Επιθέσεις σε σιδηροδρομικό σταθμό και άλλες υποδομές στην Ουκρανία [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/photo_5305686788993126405_x-315x220.jpg)



















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442