Στόχος η εξέλιξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κομβο της ΝΑ Ευρώπης τονίζει η κυβέρνηση
Την προσήλωση της κυβέρνησης να μετεξελιχθεί η Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο στη ΝΑ Ευρώπη υπογράμμισαν τόσο ο πρωθυπουργός από το βήμα του Economist, όσο και ο Χρ.Φώλιας μετά την κυβερνητική επιτροπή. Αλλωστε η ενέργεια θα είναι και ένα από τα βασικά θέματα, που θα συζητήσει ο Κ.Καραμανλής με τον Βλ.Πούτιν στη Μόσχα, στα τέλη Απριλίου.
Την προσήλωση της κυβέρνησης να μετεξελιχθεί η Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με μια θέση – κλειδί στον ενεργειακό χάρτη, υπογράμμισαν τόσο ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής από το βήμα του συνεδρίου του Economist, όσο και ο Χρ.Φώλιας μετά το πέρας της συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής, την Τρίτη, στην οποία συζητήθηκαν θέματα διεθνούς ενεργειακής πολιτικής.
Άλλωστε στη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών και στη σύσφιξη κρίσιμων σχέσεων για την επικράτηση της Ελλάδας στο ενεργειακό τοπίο των Βαλκανίων, θα συμβάλλει και η επίσκεψη στα τέλη Απριλίου του πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή στη Μόσχα, όπου θα συναντήσει τον Βλ.Πούτιν, αλλά και τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που πρόκειται να διαδεχθεί τον κ. Πούτιν στην προεδρία της Ρωσίας.
Από το βήμα του Economist, ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη για ανταγωνιστική οικονομία και μεταρρυθμίσεις και μίλησε για ένα κοινό σύμφωνο ευθύνης για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που παράγουν όφελος για όλους.
Ο κ.Καραμανλής έθεσε το ερώτημα «με ποιους να προχωρήσεις σ έναν κόσμο, με έντονο ανταγωνισμό και προκλήσεις παγκόσμιας εμβέλειας» και τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαρακτηρίζοντάς την βάση και στήριγμα της πορείας της χώρας, τονίζοντας ότι θέλει την Ελλάδα κέντρο ανάπτυξης για ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη και δίαυλο ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, το Βορρά και το Νότο.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη για διεθνείς οικονομικές συνεργασίες με ξένες χώρες και αναφέρθηκε στη δυναμική συνέχεια στη νέα ενεργειακή πολιτική, με έμφαση στην προώθηση διεθνών ενεργειακών αγωγών, τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος.
Νωρίτερα, μετά το πέρας της κυβερνητικής επιτροπής, ο κ. Φώλιας σημείωσε: «Πρόθεση, στρατηγική και προσήλωσή μας είναι να διασφαλίσουμε για τον τόπο μας επάρκεια ενέργειας με όσο το δυνατόν λιγότερους ρύπους και σε καλές τιμές. Και, συγχρόνως, να αποτελέσουμε και το διαμετακομιστικό κέντρο για τη μεταφορά ενέργειας προς τους εταίρους μας της ΕΕ».
Ερωτηθείς αν συνεχίζεται και επεκτείνεται η ενεργειακή συνεργασία της Ελλάδας με τη Ρωσία, ο υπουργός Ανάπτυξης απάντησε χαρακτηριστικά «δεν ετέθη ποτέ θέμα διακοπής συνεργασίας με οποιονδήποτε, ο οποίος αποτελεί συνεργάτη της ΕΕ και συνεργάτη της χώρας σε ενεργειακά θέματα».
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.