Θύματα των Ερυθρών Χμερ καταθέτουν για πρώτη φορά σε δίκη
Επιζώντες της περιόδου των Ερυθρών Χμερ στην Καμπότζη καταθέτουν για πρώτη φορά σε δίκη ηγετικού στελέχους του καθεστώτος που κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Συγκλονιστικές οι μαρτυρίες από τα θύματα, που περιμένουν 30 χρόνια για την απονομή δικαιοσύνης.
98
Για πρώτη φορά επιζώντες από το βίαιο καθεστώς των Ερυθρών Χμερ κλήθηκαν και κατέθεσαν στο ad hoc δικαστήριο του ΟΗΕ για τη γενοκτονία στην Καμπότζη.
Οι επιζώντες παρέστησαν στην εκδίκαση του αιτήματος για προσωρινή απελευθέρωση με εγγύηση του Νουόν Τσέα, συνεργάτη του Πολ Πλοτ ο οποίος είναι γνωστός και ως «Αδελφός Υπ Αριθμόν 2».
Το κλίμα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο, καθώς τα θύματα περιμένουν τουλάχιστον 30 χρόνια για την απονομή δικαιοσύνης.
Ο Νούον Τσέα είναι ένας από τους πέντε ανώτερους αξιωματούχους των Ερυθρών Χμερ ο οποίος θα παραπεμφθούν σε δίκη.
Πριν λίγο καιρό αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη ήρθε και ο Καϊνγκ Κεκ Ιεβ, γνωστός ως «Δούκας» και ανακριτής του περιβόητου στρατοπέδου S-21.
Από τότε που τα ηγετικά στελέχη του βάναυσου καθεστώτος ήρθαν αντιμέτωπα με τη Δικαιοσύνη τα συναισθήματα για το λαό της Καμπότζης είναι ανάμικτα.
Από τη μια μεριά η ανακούφιση για την απονομή δικαιοσύνης και από την άλλη οι μνήμες και οι ανοιχτές πληγές από την εποχή των Ερυθρών Χμερ.
Όπως σημειώνει το BBC, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι υπολογίζεται πως έχασαν τη ζωή τους την περίοδο εκείνη.
Από αυτούς δέκα χιλιάδες άνθρωποι εκτελέστηκαν, ενώ οι υπόλοιποι πέθαναν από την πείνα ή από την υπερκόπωση σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας.
Ανάμεσα στους επιζώντες συγκαταλέγεται και η Τέρι Σενγκ, η οποία φυλακίστηκε στην ηλικία των επτά μαζί με τον αδερφό της.
«Δεν μας ενημέρωσαν για τα δικαιώματά μας και η σύλληψή μας ήταν παράνομη. Μας συμπεριφέρονταν απάνθρωπα και ο παιδότοπός μας ήταν το νεκροταφείο» δήλωσε η κ. Σενγκ περιγράφοντας τις σκοτεινές μέρες εκείνης της εποχής.
Τόσο ο Νουόν Τσέα όσο και ο «Δούκας» έχουν ζητήσει την προσωρινή τους αποφυλάκιση καταβάλλοντας εγγύηση, κάτι για το οποίο θα αποφασίσει το δικαστήριο τις επόμενες ημέρες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Σπάρτης
- Ο Ολυμπιακός κατέθεσε αίτημα στη Euroleague και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στο ΣΕΦ για τους οπαδούς του ΠΑΟΚ
- Specula Mundi: Ο Maison Valentino στο Παρίσι μας θύμισε γιατί η μόδα είναι ο καθρέφτης της επιθυμίας στον σύγχρονο κόσμο
- Ηράκλειο: Εκατοντάδες φάκελοι σε αναμονή στα υποστελεχωμένα γραφεία Πυρασφάλειας της Π.Υ. – Τι λένε οι ειδικοί
- ΗΠΑ: Έπνιξαν στα δακρυγόνα διαδήλωση στο Τέξας ενάντια στην απέλαση 5χρονου από την ICE
- Αταμάν: «Συλλυπητήρια στην οικογένεια του ΠΑΟΚ – Αυτό είναι το κλειδί κόντρα στη Βιλερμπάν»
- Αλέξ Πρέτι: Τρομοκράτη με το στανιό, προσπαθεί να τον βγάλει ο Τραμπ – Το βίντεο που ανάρτησε
- Έχω παιδιά: Η οικογένεια Πολίτη είναι και πάλι εδώ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 29.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/marek-piwnicki-L3Yg5RtS_JA-unsplash-1-315x220.jpg)































![Τροχαίο δυστύχημα στη Ρουμανία: Επιστρέφουν δύο από τους τρεις τραυματίες – Τι είπε η ελληνίδα πρέσβειρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/ekav-roumania-315x220.jpg)


























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442