Αίγυπτος και ΕΕ στηρίζουν την πρόταση του Αμπάς για τον έλεγχο της μεθορίου στη Γάζα
Η πρόταση του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς να αναθέσει στα στρατεύματά του την φύλαξη της μεθορίου ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και την Αίγυπτο έχει την υποστήριξη της Αιγύπτου και της ΕΕ αν και η Χαμάς εκφράζει την διαφωνίας της.
Την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αιγύπτου έλαβε η πρόταση του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς να αναθέσει στα στρατεύματά του την φύλαξη της μεθορίου ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και την Αίγυπτο.
Η Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας από τον περασμένο Ιούνιο, είναι αντίθετη με την προοπτική ελέγχου της μεθορίου από τις δυνάμεις του προέδρου Αμπάς καθώς με τον ίδιο και την παράταξή του, την Φατάχ, βρίσκονται σε σύγκρουση. Πηγές της οργάνωσης δήλωναν στο Reuters ότι τα περάσματα θα κλείσουν, αν από τις συνομιλίες στο Κάιρο προκύψει ότιη Χαμάς θα έχει λόγο στη διοίκηση των συνόρων.
Εκπρόσωποι της Χαμάς και της παλαιστινιακής κυβέρνησης θα συναντηθούν την Τετάρτη στο Κάιρο υπό την αιγίδα της Αιγύπτου για να συζητήσουν για την κατάσταση στη Γάζα, όπως αυτή έχει διαμορφωθείμετά τον αποκλεισμό από το Ισραήλ. Η παλαιστινιακή κυβέρνηση, πάντως, έχει ήδη απορρίψει τις αιτιάσεις της Χαμάς και δηλώνει ότι δεν υπάρχει λόγος για νέες διαρρυθμίσεις.
Το Ισραήλ επιμένει στην απόφασή του να κρατήσει κλειστά τα σύνορα εκτός από την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι συμφωνεί να αναλάβουν τον έλεγχο οιδυνάμεις του Παλαιστίνιου προέδρου, αρκεί να έχουν συμφωνήσει η Αίγυπτος, το Ισραήλ και οΜ.Αμπάς, καθώς καιότι θα επανεξετάσει την αποστολή παρατηρητών που είχαν αποσυρθεί το καλοκαίρι.
Την υποστήριξη των ΗΠΑ στην πρόταση εξέφρασε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις που επισήμανε ότι η παρουσία δυνάμεων της Παλαιστινιακής Αρχής θα επιβάλει «κάποια τάξη» στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα. Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι πρόκειται για μία εξαιρετικά περίπλοκη επιχείρηση και ότι πρέπει να επιλυθούν οι λεπτομέρειές της.
Από την πλευρά της, η Αίγυπτος, δια του υπουργού Εξωτερικών, Αχμεντ Αμπούλ Γάιτ, καλωσόρισε την προοπτική και δήλωσε προς την ΕΕ και τις ΗΠΑ ότι είναι σημαντικό το Ισραήλ να συνεργαστεί στις προσπάθειες ελέγχου των μεθοριακών περασμάτων «μέσω της ανάπτυξης δυνάμεων της Παλαιστινιακής Αρχής και παρατηρητών της ΕΕ».
Από την Τετάρτη, εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνοι έχουν διασχίσειμε την ανοχή των αιγυπτιακών φυλάκων τα σύνορα με την Αίγυπτο για να εφοδιαστούν με είδη πρώτης ανάγκης που ήταν σε έλλειψη λόγω του αποκλεισμού που έχειεπιβάλλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Ανδρες της Χαμάς άνοιξαν περάσματα στο τείχος που είχαν κατασκευάσει οι Αιγύπτιοι.
Ωστόσο οι Αιγύπτιοι είχαν θέσει ένα άτυπο όριο στην μετακίνηση των Παλαιστινίων, την πόλη Ελ Αρις, 35 χιλιόμετρα από το μεθοριακό πέρασμα με τη Λωρίδα της Γάζας. Από την Τετάρτη έχουν συλληφθεί 3.000 Παλαιστίνοι που προσπάθησαν να κινηθούν προς το Κάιρο και τις άλλες πόλεις χωρίς να διαθέτουν διαβατήρια και άδειες διέλευσης.
Τελευταίο ζήτημα των διαπραγματεύσεων θα είναι η Ιερουσαλήμ
Την ίδια ώρα, οπρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ εμφανίζεται ναεπιθυμεί το ζήτημα της Ιερουσαλήμ – το κεντρικό ζήτημα των διαπραγματεύσεων – να τεθεί τελευταίο κατά τις συνομιλίες με τους Παλαιστινίους. Η Παλαιστινιακή Αρχή ζητά να έχει την κυριαρχία στον ανατολικό τομέα της πόλης, την οποία προορίζει για την πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους.
«Η Ιερουσαλήμ είναι πολύ ευαίσθητο ζήτημα», τόνισε σε συνάντηση στελεχών του κόμματος Καντίμα και πρόσθεσε ότι είναι προτιμότερο να συζητηθεί όταν «υπάρχει η περίπτωση να υπάρξει κατανόηση παρά όταν θα υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα».
Όπως δήλωσε προς τον Τύπο στενός συνεργάτης του Ολμέρτ, σε διαφορετική περίπτωση, είναι πιθανόν οι διαπραγματεύσεις να βρεθούν μπροστά σε αδιέξοδο και να απειληθεί ακόμα και η επιβίωση της κυβέρνησης συνασπισμού υπό τον Ολμέρτ, η οποία στηρίζεται από μικρή σχετικά πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Το κόμμα Σας έχει απειλήσει να αποχωρήσει από τον συνασπισμό και να προκαλέσει την πτώση της κυβέρνησης.
Οι Παλαιστίνοι, ωστόσο, δεν συμφωνούν με την προσέγγιση του Ολμέρτ και ζητούν να τεθούν όλα τα ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.