Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Οι γυναίκες που τρώνε μεγάλες ποσότητες κρέατος είναι πιθανότερο να είναι παχύσαρκες

Οι γυναίκες που τρώνε μεγάλες ποσότητες κρέατος είναι πιθανότερο να είναι παχύσαρκες

Νέα Υόρκη: Οι γυναίκες που τρώνε μεγάλες ποσότητες κρέατος είναι πιθανότερο να ζυγίζουν περισσότερο από αυτές που δεν το προτιμούν, σύμφωνα με νέα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο 54ο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Αθλητικής Ιατρικής.

Νέα Υόρκη: Οι γυναίκες που τρώνε μεγάλες ποσότητες κρέατος είναι πιθανότερο να ζυγίζουν περισσότερο από αυτές που δεν το προτιμούν, σύμφωνα με νέα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο 54ο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Αθλητικής Ιατρικής.

Όμως ανέφερε ο Δρ Γκάρετ Χόιτ του Νεανικού Πανεπιστημίου Μπρίγκχαμ σε συνεργασία με τον Δρ Λάρι Τάκερ έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 284 προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, μέσης ηλικίας τα 40 έτη ζωής που δεν κάπνιζαν. Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με την χαμηλή, μέτρια και υψηλή κατανάλωση κρέατος ανά 1.000 θερμίδες καταναλισκόμενες σε ημερήσια βάση.

Κατά τη διάρκεια της επταήμερης μελέτης, η ομάδα χαμηλής κατανάλωσης κρέατος έτρωγε λιγότερο από 1,9 μερίδες (των 85 γραμμαρίων) κρέατος την ημέρα, εν αντιθέσει με τις 3,18 μερίδες της ομάδας υψηλής κατανάλωσης.

Περισσότερες από τις μισές (52,8%) γυναίκες που καταχωρήθηκαν ως έχουσες υψηλή κατανάλωση κρέατος ήταν παχύσαρκες, δηλαδή έχουσες περισσότερο από 35% σωματικό λίπος. Αντίθετα, το 37,3% των γυναικών της ομάδας μετριοπαθούς κατανάλωσης ήταν παχύσαρκες και μόνο το 15,6% των γυναικών της ομάδας ελάχιστης κατανάλωσης κρέατος.

Η μελέτη σε καμιά περίπτωση δεν αποδεικνύει ότι το κρέας προκαλεί την παχυσαρκία. Αν και θα μπορούσε να ισχύει κάτι τέτοιο, ωστόσο μπορεί η παχυσαρκία να κάνει τις γυναίκες να τρώνε περισσότερο κρέας, καθώς όλο και περισσότερες παχύσαρκες γυναίκες υποβάλλονται στη δίαιτα Ατκινς, η οποία είναι πλούσια σε κρεατικά.

Υπάρχουν αρκετοί μηχανισμοί δια των οποίων το κρέας προάγει την αύξηση του σωματικού βάρους. Οι πρωτεΐνες του κρέατος μπορεί να αυξάνουν τα επίπεδα της ινσουλίνης και επομένως τους αυξητικούς παράγοντες που επηρεάζουν το βάρος και το ποσοστό του λίπους στον οργανισμό. Επίσης έχει διαπιστωθεί ότι η κατανάλωση κορεσμένου λίπους, το περισσότερο προέρχεται από τα ζωικά προϊόντα, σχετίζεται με την παχυσαρκία.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο