Κυριακή 01 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Στο βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας θα ανέβει ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ

Στο βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας θα ανέβει ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ

Παρά τη ...δυσφορία της η αμερικανική κυβέρνηση χορήγησε ως ήταν υποχρεωμένη άδεια εισόδου στον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ προκειμένου να ανέβει στο βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά την επικείμενη συζήτηση-ψηφοφορία για την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στο Ιράν.

51

Παρά τη …δυσφορία της η αμερικανική κυβέρνηση χορήγησε ως ήταν υποχρεωμένη άδεια εισόδου στον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ προκειμένου να ανέβει στο βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά την επικείμενη συζήτηση-ψηφοφορία για την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων κατά του Ιράν.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σιν Μακόρμακ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το αίτημα για χορήγηση άδειας εισόδου στις ΗΠΑ εγκρίθηκε. Η ημερομηνία της μετάβασης του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στη Νέα Υόρκη, έδρα των Ηνωμένων Εθνών, δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα να επωφεληθεί ο Αχμαντινετζάντ της ευκαιρίας αυτής και να δεχθεί την προσφορά της διεθνούς κοινότητας -τις οικονομικές και πολιτικές προτάσεις προς την Τεχεράνη με αντάλλαγμα τη διακοπή του εμπλουτισμού ουρανίου.

Ως χώρα που φιλοξενεί την έδρα του ΟΗΕ οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι υποχρεωμένες να επιτρέπουν τη μετάβαση και την ομιλία ξένων ηγετών στο Συμβούλιο Ασφαλείας, εκτός από εξαιρετικά ιδιόμορφες περιστάσεις.

Η επίσημη ανακοίνωση της χορήγηση βίζας ήλθε αφότου οι έξι μεγάλες δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών -τα πέντε μόνιμα μέλη και η Γερμανία- κατέληξαν σε επί της αρχής συμφωνία για νέο «μετρημένο» πακέτο κυρώσεων κατά του Ιράν.

Στο κείμενο της συμφωνίας που έχει περιέλθει στην κατοχή του Reuters περιλαμβάνεται απαγόρευση στις ιρανικές εξαγωγές όπλων, «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων προσώπων και εταιρειών που σχετίζονται με το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα, καθώς και έκκληση προς κράτη και οργανισμούς να αποφύγουν δωρές, δάνεια και οικονομική βοήθεια προς το Ιράν.

Πάντως, εκτός συζήτησης βρίσκεται το ενδεχόμενο απαγόρευσης ταξιδιών στο εξωτερικό, ενώ πιθανώς δεν θα υπάρξει απαγόρευση στις εισαγωγές όπλων, μεταδίδει το Associated Press.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η Τεχεράνη παραμένει αδιάλλακτη και ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ αναμένεται να υπεραμυνθεί εκ νέου του πυρηνικού προγράμματος από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 01 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο