Κυριακή 01 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Ένοχος για τέσσερις κατηγορίες κρίθηκε ο πρώην προσωπάρχης του Τσένι, Λιούις Λίμπι

Ένοχος για τέσσερις κατηγορίες κρίθηκε ο πρώην προσωπάρχης του Τσένι, Λιούις Λίμπι

Ο πρώην προσωπάρχης του Αμερικανού αντιπροέδρου Ντικ Τσένι, Λιούις Λίμπι, κρίθηκε ένοχος για τέσσερις από τις πέντε κατηγορίες τις οποίες αντιμετώπιζε αναφορικά με την υπόθεση διαρροής της ταυτότητας της μυστικής πράκτορος της CIA Βάλερι Πλέιμ.

28

Ο πρώην προσωπάρχης του Αμερικανού αντιπροέδρου Ντικ Τσένι, Λιούις Λίμπι, κρίθηκε ένοχος για τέσσερις από τις πέντε κατηγορίες τις οποίες αντιμετώπιζε αναφορικά με την υπόθεση διαρροής της ταυτότητας της μυστικής πράκτορος της CIA Βάλερι Πλέιμ.

Η αποκάλυψη της ταυτότητας της Πλέιμ έγινε το 2003, όταν ο σύζυγός Αμερικανός πρώην διπλωμάτης Τζόζεφ Ουίλσον, είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση Μπους για παραποίηση στοιχείων προκειμένου να δικαιολογήσει τον πόλεμο στο Ιράκ.

Ο Λίμπι υποχρεώθηκε σε παραίτηση όταν ασκήθηκε κατηγορίες εναντίον του, τον Οκτώβριο του 2005, έπειτα από 2003 για την υπόθεση.

Ο Λίμπι κρίθηκε ένοχος για παρεμπόδιση του έργου της Δικαιοσύνης, ψευδορκία και ψευδείς δηλώσεις και αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως 30 ετών.

Οι ένορκοι έκριναν τον πρώην στενό συνεργάτη του Τσένι αθώο για την κατηγορία της ψευδομαρτυρίας στο FBI, καθώς οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι ο ίδιος δεν μπορεί να θυμηθεί τι ακριβώς είπε μήνες πριν και θα ήταν άδικο να καταδικαστεί γι αυτό.

Στον Λίμπι, που άκουσε ανέκφραστος την ετυμηγορία των ενόρκων, δόθηκε η δυνατότητα να παραμείνει ελεύθερος μέχρι να του απαγγελθεί η ποινή.

Ο συνήγορος του κατηγορουμένου, Θ.Γουέλς, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την ετυμηγορία και τόνισε ότι «σκοπεύουνε να υποβάλουμε αίτημα για νέα δίκη και αν αυτό μας το αρνηθούν θα εφεσιβάλουμε την απόφαση».

«Έχουμε κάθε βεβαιότητα ότι τελικά ο κ. Λίμπι θα δικαιωθεί. Πιστεύουμε ότι είναι εντελώς αθώος και δεν έκανε τίποτα κακό», πρόσθεσε ο Γουέλς.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας καλωσόρισε την απόφαση, προσθέτοντας: «Καιρός ήταν ώστε κάποιος στην κυβέρνηση Μπους να πληρώσει για την επιχείρηση καθοδήγησης των υπηρεσιών πληροφοριών και τη δυσφήμηση των επικριτών του πολέμου».

H πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι σχολίασε πως η δίκη «παρείχε μία εικόνα που προβληματίζει για την εσωτερική λειτουργία της διοίκησης Μπους».

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ντάνα Περίνο δήλωσε ότι ο πρόεδρος ενημερώθηκε ενόσω ήταν στο Λευκό Οίκο και «είπε ότι σέβεται την ετυμηγορία των ενόρκων και ότι θλίβεται για τον Λίμπι και την οικογένειά του».

Η Περίνο πρόσθεσε ότι, κατά πάγια τακτική, ο Λευκός Οίκος δεν θα σχολιάσει διαδικασίες της δικαιοσύνης που βρίσκονται σε εξέλιξη.

O ίδιος ο Τσένι δήλωσε «εξαιρετικά απογοητευμένος από την ετυμηγορία» προσθέτοντας ότι «Ο Σκούτερ υπηρέτησε ακούραστα το έθνος μας και με μεγάλη αφοσίωση καθ όλη τη διάρκεια της πολυετούς υπηρεσίας του».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 01 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο