51

Χιλιάδες Ισπανοί, υποστηρικτές του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και μέλη της οργάνωσης για τα θύματα της ΕΤΑ, κατέκλυσαν τη Μαδρίτη διαμαρτυρόμενοι για δικαστική απόφαση που μειώνει την ποινή φυλάκισης πρώην ηγετικού στελέχους των Βάσκων αυτονομιστών, που πραγματοποιεί εδώ και μήνες απεργία πείνας.

Ο Ινιάκι ντε Χουάνα Τσάος έχει εκτίσει ήδη ποινή κάθειρξης 20 ετών για τις δολοφονίες Ισπανών αξιωματούχων της αστυνομίας και του στρατού στην διάρκεια της δεκαετίας του 1980, στο πλαίσιο της ένοπλης εκστρατείας της ΕΤΑ, που διαρκεί τέσσερις δεκαετίες, και έχει ως στόχο την ίδρυση ανεξάρτητου βασκικού κράτους.

Το 2004 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών για άρθρα του στη βασκική εφημερίδα Gara, στα οποία απειλούσε αξιωματούχους των φυλακών και έναν ανώτατο δικαστή. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας μείωσε προσφάτως την ποινή του σε τριετή φυλάκιση, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποφυλάκισης εντός 12 μηνών.

Υποστηρικτές του Λαϊκού Κόμματος και μέλη της οργάνωσης για τα θύματα της ΕΤΑ διαδήλωσαν μαζικά στη Μαδρίτη το Σάββατο, απαιτώντας να εκτίσει ο Ινιάκι ντε Χουάνα και τα τρία χρόνια της ποινής που του επιβλήθηκε. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Χοσέ Θαπατέρο χαρακτήρισε «ανεύθυνες» τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για μία απόφαση της Δικαιοσύνης.

«Επικίνδυνη» απεργία πείνας

Η διεύθυνση των φυλακών της Ισπανίας και η δικηγόρος του Βάσκου αυτονομιστή ανακοίνωσαν ότι δεν έχει σταματήσει την απεργία πείνας που μετρά περισσότερους από τρεις μήνες και τον έχει οδηγήσει στο νοσοκομείο της Ισπανίας σε σοβαρότατη κατάσταση. Μάλιστα διευκρινίστηκε πως δεν σιτίζεται πλέον ούτε καν με σύστημα παροχής τροφής με ειδικό σωληνάκι.

Φωτογραφίες του αποστεωμένου σώματος του Ινιάκι ντε Χουάνα, που βρισκόταν δεμένος και περιορισμένος σε νοσοκομειακή κλίνη, κυκλοφόρησαν διεθνώς το Φεβρουάριο μετά τη δημοσίευση συνέντευξής του σε εφημερίδα, στο πλαίσιο της οποίας ζήτησε να απελευθερωθεί και κάλεσε την κυβέρνηση να ξαναρχίσει ειρηνευτικές συνομιλίες με την ΕΤΑ.

Η κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος εγκατέλειψε την ειρηνευτική διαδικασία μετά τη βομβιστική ενέργεια που αποδόθηκε στην ΕΤΑ στο διεθνές αεροδρόμιο της Μαδρίτης το Δεκέμβριο του 2006, από την οποία έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι. Ήταν η πρώτη θανατηφόρα επίθεση που αποδόθηκε στη βασκική αυτονομιστική οργάνωση τα τελευταία τρία και πλέον χρόνια.

Η απεργία πείνας του ντε Χουάνα ανακίνησε επανειλημμένα επεισόδια βίας στη χώρα των Βάσκων και προκάλεσε εκδηλώσεις οργής από μέρους της συντηρητικής ισπανικής αντιπολίτευσης που υποστήριξε ότι ο κρατούμενος επιχειρεί να «εκβιάσει» το κράτος.

Αναλυτές προειδοποιούν ότι ενδεχόμενος θάνατος του Ινιάκι ντε Χουάνα θα πυροδοτήσει ένα νέο κύμα βίας και θα καταστήσει τον αυτονομιστή μαχητή μάρτυρα της οργάνωσης, όπως και στην περίπτωση του Ιρλανδού μαχητή του Προσωρινού IRA Μπόμπι Σαντς, ο οποίος πέθανε σε βρετανική φυλακή την 1η Μαρτίου του 1981 μετά από απεργία πείνας 66 ημερών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γερμανικό

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο