Τετάρτη 06 Μαϊου 2026
weather-icon 16o
Σκανδαλώδης στάση των τουρκικών αρχών μετά τη δολοφονία του Αρμένιου δημοσιογράφου

Σκανδαλώδης στάση των τουρκικών αρχών μετά τη δολοφονία του Αρμένιου δημοσιογράφου

Υποδοχή ήρωα κατηγορούνται ότι επεφύλαξαν οι τουρκικές αρχές ασφαλείας στο δολοφόνο του Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, σύμφωνα με βίντεο που μεταδόθηκε από τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία κάνουν λόγο για σκάνδαλο.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

37

Υποδοχή ήρωα κατηγορούνται ότι επεφύλαξαν οι τουρκικές αρχές ασφαλείας στο δολοφόνο του Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, σύμφωνα με βίντεο που μεταδόθηκε από τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία κάνουν λόγο για σκάνδαλο.

Ο Ογκιούν Σαμάστ που ομολόγησε τη δολοφονία του μαχητικού Αρμένιου δημοσιογράφου, εμφανίζεται στο βίντεο και στις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες σε «αναμνηστικές πόζες» να κρατεί την τουρκική σημαία δίπλα σε άνδρες της Χωροφυλακής που τον συνέλαβαν και με φόντο επίσης μία τουρκική σημαία και με ένα απόφθεγμα του Κεμάλ: «Η πατρώα γη είναι ιερή. Δεν εγκαταλείπεται στην τύχη της». Ο φερόμενος δράστης δηλώνει ότι διέπραξε τη δολοφονία με εθνικιστικά κίνητρα.

Οι φωτογραφίες και η βιντεοταινία ελήφθησαν στην Σαμψούντα (Αμισσό) στη βόρεια Τουρκία, λίγο μετά τη σύλληψή του στις 21 Ιανουαρίου.

Στο βίντεο που προβλήθηκε από τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, άνδρες της Χωροφυλακής, στην περιοχή ευθύνης της οποίας συνελήφθη ο κατηγορούμενος, φαίνονται να συνομιλούν μαζί του και να ποζάρουν δίπλα του προσπαθώντας να σκηνοθετήσουν τη λήψη εικόνας. Σε κάποιο σημείο ο εικονολήπτης χωροφύλακας ζητεί από τους συναδέλφους τους και τον κατηγορούμενο να πάρουν τη σωστή πόζα. Η εικόνα αυτή χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια από εθνικιστικούς κύκλους σαν αφίσα.

Όταν η φωτογραφία διέρρευσε στο Τύπο τις πρώτες ημέρες μετά τη δολοφονία που συγκλόνισε τη χώρα, προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς η κοινή γνώμη άρχισε να αναρωτιέται για την προέλευσή της.

Η Χωροφυλακή και η Αστυνομία που ανέλαβε στη συνέχεια την υπόθεση βρέθηκαν υπόλογες για τον τρόπο που χειρίστηκαν την υπόθεση αλλά και για την επίμαχη φωτογραφία.

Η Χωροφυλακή «δείχνει» με ανακοίνωσή της την Αστυνομία, υποστηρίζοντας ότι οι φωτογραφίες και το βίντεο ελήφθησαν στο τμήμα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας της αστυνομικής διεύθυνσης της Σαμψούντας και οι χωροφύλακες που εμφανίζονται είναι εκείνοι που πήγαν να παραδώσουν τον Σαμάστ στην Αστυνομία.

Η ανακοίνωση υπενθυμίζει επίσης ότι η Χωροφυλακή αποτελεί τμήμα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και αποδίδει τις κατηγορίες αυτές σε προσπάθεια σπίλωσης του τουρκικού στρατού.

Μετά τη δολοφονία του Ντινκ, η τουρκική Αστυνομία κατηγορήθηκε ότι είχε ενημερωθεί πριν από περίπου ένα χρόνο για την ύπαρξη σχεδίου δολοφονίας του αλλά, όπως προκύπτει σήμερα, αδιαφόρησε.

Κατηγορήθηκε επίσης η τοπική αστυνομική διεύθυνση της Τραπεζούντας, από όπου κατάγεται ο Σαμάστ, επειδή στην περιοχή ευθύνης της βρίσκουν καταφύγιο και εύφορο πεδίο δράσης ακροδεξιοί παρακρατικοί μηχανισμοί. Υπό την πίεση των εξελίξεων παύθηκαν στις 26 Ιανουαρίου ο νομάρχης και ο αρχηγός της αστυνομίας της Τραπεζούντας.

Ο φιλελεύθερος Τύπος και το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Εθνοσυνέλευση ζήτησαν την απομάκρυνση του υπουργού Εσωτερικών Αμπντουλκαντίρ Ακσού και του αρχηγού της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης Τζελαλετίν Τζεράχ, κατηγορώντας τους ότι δεν προστάτευσαν τον εκδότη της αρμενικής εφημερίδας Αγκος, που ήταν στόχος των εθνικιστών αφού είχε κατηγορηθεί για προσβολή του τουρκισμού.

Μετά την προβολή του βίντεο και των αναμνηστικών φωτογραφιών οι τουρκικές Αρχές ασφαλείας βρέθηκαν και πάλι υπόλογες και η Εισαγγελία της Σαμψούντας ανακοίνωσε ότι διεξάγεται σχετική έρευνα.

Οι αρχές έχουν απαγγείλει κατηγορίες σχετικά με τη δολοφονία σε οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων και ο Σαμάστ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 06 Μαϊου 2026
Cookies