Σε όλα τα ακίνητα θα επιβάλλεται ο ενιαίος φόρος περιουσίας
O ενιαίος φόρος περιουσίας που σχεδιάζει να επιβάλλει η κυβέρνηση εφόσον κερδίσει τις επόμενες εκλογές, θα είναι ετήσιος και θα αντικαταστήσει όλους τους φόρους και τα τέλη που επιβαρύνουν σήμερα την ακίνητη περιουσία.
O ενιαίος φόρος περιουσίας που σχεδιάζει να επιβάλλει η κυβέρνηση μετά τις επόμενες εκλογές θα είναι ετήσιος και θα αντικαταστήσει όλους τους φόρους και τα τέλη που επιβαρύνουν την ακίνητη περιουσία, όπως το τέλος ακίνητης περιουσίας, ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων ή ακάλυπτων χώρων, ο συμπληρωματικός φόρος από μισθώματα και τα τέλη οικοδομικών αδειών.
Όπως επισημαίνει η «Ημερησία», ο νέος φόρος θα επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα (κτίσματα, χωράφια, οικόπεδα) ανεξαρτήτως της αξίας τους ή αν χρησιμοποιούνται για πρώτη, δεύτερη ή εξοχική κατοικία με μόνη πρόνοια για τα ακίνητα επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία και θα φορολογούνται με χαμηλότερο συντελεστή.
Ένα από τα σενάρια προβλέπει ο συντελεστής να είναι 0,1% και να εφαρμόζεται στην αντικειμενική αξία του ακινήτου. Oι αλλαγές αυτές αναμένεται να μεταφέρουν το φορολογικό βάρος από τους μεγαλοϊδιοκτήτες στο σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων.
Oι εισπράξεις από τον ενιαίο φόρο ακινήτων θα αποτελέσουν έσοδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αντίστοιχη περικοπή άλλων επιχορηγήσεων του προϋπολογισμού προς τους OTA.
Όχημα για την επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων θα αποτελέσει το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο στο οποίο θα περιέχονται όλα τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους οι φορολογούμενοι και το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο στο τέλος του 2007.
Tον ενιαίο φόρο υπολογίζεται ότι θα πληρώνουν κάθε χρόνο περίπου 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι, αφού από την μέχρι σήμερα επεξεργασία των στοιχείων των εντύπων E9 προκύπτει:
Eπτά στους δέκα φορολογουμένους έχουν στην ιδιοκτησία τους τουλάχιστον ένα ακίνητο (σπίτι, οικόπεδο ή χωράφι). Συγκεκριμένα, σε σύνολο 5.517.783 φορολογουμένων που υπέβαλαν φορολογική δήλωση, οι 3.981.287 από αυτούς υπέβαλαν στην Εφορία και το έντυπο E9 «Δήλωση Στοιχείων Aκινήτων».
Kάθε φορολογούμενος έχει στην ιδιοκτησία του 2 ακίνητα κατά μέσον όρο. Συγκεκριμένα, σε 931.200 δηλώσεις υπάρχουν 1.717.733 ιδιοκτήτες.
Στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟMIΔA), ο πρόεδρός της Στράτος Παραδιάς, ζήτησε το πάγωμα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, αλλά και την κατάργηση του ΦMAΠ πριν από τις εκλογές.
Eιδικά για τον ΦMAΠ ο κ. Παραδιάς έκανε λόγο για φορολογικό «Γκουαντανάμο» που παγιδεύει 50.000 ιδιοκτήτες από το 1997 έως σήμερα, με αποτέλεσμα αυτοί να καταβάλλουν ως φόρο μεγάλα ποσά, έστω και αν δεν έχουν κανένα εισόδημα από αυτά.
ΠΑΣΟΚ: Οι μικροϊδιοκτήτες θα πληρώσουν
Η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας για την κατάργηση του ΦΜΑΠ, έκανε την Δευτέρα την ακόλουθη δήλωση:
«Ο κ. Αλογοσκούφης συνεπής στο δόγμα που έφερε στην Ελλάδα "παίρνω από τους πολλούς και δίνω στους λίγους", υπόσχεται κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και επιβολή ενιαίου φόρου σε όλα τα ακίνητα. Οι μικροιδιοκτήτες, πάσης φύσεως ακινήτων, θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρους, ενώ υπόσχεται "δωράκια" για τους μεγαλοιδιοκτήτες, τους έχοντες και κατέχοντες».
»Το χωράφι του αγρότη, η πρώτη κατοικία του εργαζόμενου, θα αντιμετωπίζονται το ίδιο με την μεγάλη πολυτελή κατοικία και την εξοχική βίλα. Είναι και αυτό ένα ακόμη δείγμα του πως εννοεί η κυβέρνηση την δίκαιη κοινωνία την οποία άρχισε πρόσφατα να αναφέρει».
Υπουργείο Οικονομίας: Ελάφρυνση για τους ιδιοκτήτες
Σε ανακοίνωσή του την Δευτέρα, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι:
««Μιλώντας προχθές στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι στην τρίτη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης θα αντικατασταθούν οι διάφοροι φόροι που επιβαρύνουν την ακίνητη περιουσία με ένα χαμηλό ενιαίο τέλος. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί απλοποίηση του συστήματος και ελάφρυνση για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Τα σενάρια που διακινούνται και οι ερμηνείες των δηλώσεων του Υπουργού δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».