Δράση κατά πάντων για την προάσπιση του Ιράκ εξαγγέλλει η Ράις «δείχνοντας» Ιράν
Με ανάληψη δράσης ενάντια σε οποιαδήποτε χώρα επιζητά την αποσταθεροποίηση του Ιράκ προειδοποιεί η Ράις μετά την επιχείρηση στο ιρανικό προξενείο στο Αρμπίλ. Ταυτόχρονα, δηλώνει έτοιμη να συναντήσει ανά πάσα στιγμή την ιρανική πλευρά εάν τερματίσει τον εμπλουτισμό...
51
Με ανάληψη δράσης ενάντια σε οποιαδήποτε χώρα επιζητά την αποσταθεροποίηση του Ιράκ προειδοποιεί η Κοντολίζα Ράις στον απόηχο της αμερικανικής επιχείρησης κατά του ιρανικού προξενείου στο Αρμπίλ. Παράλληλα, η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ λέει πως είναι έτοιμη να συναντηθεί ανά πάσα στιγμή με την ιρανική πλευρά εφόσον εγκαταλείψει τον εμπλουτισμό ουρανίου.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν αδρανείς όσο το Ιράν προβαίνει σε ενέργειες αντίθετες προς τα αμερικανικά συμφέροντα στο Ιράκ» τόνισε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, λίγες ώρες μετά την επιδρομή και τις συλλήψεις που πραγματοποίησαν οι αμερικανικές δυνάμεις στο ιρανικό προξενείο στην πόλη Αρμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν.
Η Ράις δεν επιβεβαίωσε την επιχείρηση, η οποία γνωστοποιήθηκε από κουρδικές και ιρακινές πηγές, όμως το μήνυμα που εστάλη ήταν σαφές… Σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές, στη διάρκεια της επιδρομής που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης οι Αμερικανοί συνέλαβαν πέντε υπαλλήλους του ιρανικού προξενείου και κατέσχεσαν έγγραφα.
Η Τεχεράνη μίλησε για καθαρή πρόκληση, ενώ έντονη αντίδραση υπήρξε και από την τοπική κουρδική κυβέρνηση -από τους στενότερους συμμάχους της Ουάσινγκτον στο Ιράκ. Σε ανακοινώσεις εκφράζεται ανησυχία και καταδικάζεται η αμερικανική επιχείρηση και ζητείται η άμεση απελευθέρωση του προσωπικού που συνελήφθη.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ακολούθως μαζί με τον νέο υπουργό Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς η Ράις επανέλαβε πως το Ιράν και η Συρία πρέπει να «τερματίσουν την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά» στο Ιράκ. «Οι ΗΠΑ θα προασπίσουν τα συμφέροντά τους και τα συμφέροντα των φίλων και συμμάχων τους σε αυτή τη ζωτική περιοχή» υπογράμμισε.
Ταυτόχρονα, όμως, δήλωσε έτοιμη να συναντηθεί οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή με τον Ιρανό ομόλογό τους εφόσον προηγηθεί η αναστολή της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου από πλευράς Τεχεράνης.
«Εάν το Ιράν αναστείλει τον εμπλουτισμό ουρανίου, κάτι που αποτελεί διεθνές αίτημα και όχι μόνο αμερικανικό, τότε οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να αναστρέψουν πολιτική 27 ετών και εγώ θα συναντηθώ με τον Ιρανό ομόλογό μου οποιαδήποτε στιγμή, οπουδήποτε» τόνισε η Ράις.
Λαμβάνοντας το λόγο στη συνέντευξη Τύπου -που ακολούθησε την ανακοίνωση της νέας στρατηγικής για το Ιράκ διά στόματος Μπους- ο Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε πως θα εισηγηθεί την αύξηση των αμερικανικών στρατιωτών σε 92.000 άνδρες τα προσεχή πέντε έτη στο πλαίσιο μακροπρόθεσμης μάχης κατά της τρομοκρατίας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Ουκρανία: Δεκαπέντε νεκροί ανθρακωρύχοι μετά από ρωσικό πλήγμα – Δύο νεκροί στη Ρωσία από ουκρανικό drone
- Κωνσταντέλιας: Ανησυχία στον ΠΑΟK, θα υποβληθεί σε εξετάσεις (vid)
- Τεχνητή νοημοσύνη στην εργασία: Η σκληρή αλήθεια είναι ότι βλάπτει – Και όχι γιατί απειλεί τις θέσεις μας
- Vodafone: Nέα υποθαλάσσια διασύνδεση Κρήτης- Αθήνας μέσω Μήλου
- Όντως; Η Νίκολα Πελτζ λαμβάνει ένα εκατομμύριο δολάρια τον μήνα από τον δισεκατομμυριούχο πατέρα της;
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν δύο οδηγοί υπό την επήρεια μέθης
- Ο Γιαννακόπουλος εμφανίστηκε σίγουρος: «Εγώ σε αυτό το τραπεζάκι τον Μάιο θα βάλω το ευρωπαϊκό»
- Ιταλία: Οι τουρίστες θα πληρώνουν από σήμερα εισιτήριο για να θαυμάσουν τη Φοντάνα Ντι Τρέβι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 02.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442