Αντιδράσεις κοινωνικών φορέων για το φορολογικό νομοσχέδιο
Το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος δεν προωθεί τη φορολογική δικαιοσύνη, αλλά επιβαρύνει τη μισθωτή εργασία, δήλωσε στην αρμόδια κοινοβλευτική επιτροπή ο εκπρόσωπος των συνδιικάτων, ενώ η ΓΣΕΒΕΕ ζήτησε τιμαριθμοποίηση της κλίμακας.
Τις θέσεις τους επί του φορολογικού νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών κατέθεσαν την Τετάρτη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων.
Ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ Δ.Πολίτης είπε ότι το νομοσχέδιο δεν προωθεί τη φορολογική δικαιοσύνη, αλλά επιβαρύνει τη μισθωτή εργασία, ενώ ο εκπρόσωπος των επαγγελματοβιοτεχνών (ΓΣΕΒΕΕ) Β.Καμπάνης πρότεινε την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.
Αναφερόμενος στο άρθρο 13 του νομοσχεδίου, είπε ότι επανέρχεται μια παλιά διάταξη, η οποία ορίζει ότι ο προϊστάμενος της ΔΟΥ, «για οποιονδήποτε λόγο» μπορεί να κινήσει διαδικασία επανελέγχου του φορολογούμενου.
«Πρέπει να είναι πιο σαφείς οι λόγοι» επανελέγχου, είπε και εκτίμησε ότι θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα από την αύξηση της παραγραφής κατά πέντε έτη:
«Έστω και για ένα ευρώ λάθος στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, αυτή θα πηγαινοέρχεται σαν ανειλικρινής για δέκα χρόνια» είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών Δ.Βαρελάς είπε πως ενώ διαφημίζεται ότι 3,3 εκατ Έλληνες δεν θα πληρώνουν φόρους, η αλήθεια είναι ότι αυτοί ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Θετικό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών Γ.Παπουτσής, καθώς -όπως είπε- απλοποιεί τη φορολογία των αμοιβαίων κεφαλαίων.
O υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ.Αλογοσκούφης, μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην πάταξη της φοροδιαφυγής, την οποία χαρακτήρισε αντικοινωνική συμπεριφορά, ενώ προανήγγειλε ενημερωτική εκστρατεία με στόχο στην αλλαγή της νοοτροπίας των επαγγελματιών και των επιχειρηματιών.
Σημείωσε ωστόσο ότι με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και τις διασταυρώσεις, το υπουργείο Οικονομικών έχει αποτελέσματα στην πάταξη της φοροδιαφυγής, φέροντας ως παράδειγμα την αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ, που είναι διπλάσια από το ρυθμό αύξησης των εισοδημάτων.
Ο υπουργός επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι με το φορολογικό νομοσχέδιο υλοποιείται με συνέπεια μια ακόμα κεντρική δέσμευση της κυβέρνησης απέναντι στο λαό, για σταδιακή μείωση της φορολογίας στα φυσικά πρόσωπα και για ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα.
Όπως πρόσθεσε ο υπουργός, με τις νέες κλίμακες προκύπτουν φορολογικές ελαφρύνσεις για όλα τα επίπεδα εισοδήματος και για όλους τους φορολογούμενους και ότι με το νέο αφορολόγητο όριο, συνολικά 3.300.000 μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες δεν υπόκειται πλέον σε καμία φορολογία εισοδήματος.
Η Γυναίκα της Ζάκυθος και άλλες αιώνιες μνήμες είναι ένα ποιητικό έργο που ο Σολωμός δεν τελείωσε ποτέ - όπως δεν τελείωσε ποτέ τα περισσότερα έργα του.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας