Κάτω από τα 64 δολάρια υποχωρεί το πετρέλαιο
Σταθεροποιητικές τάσεις κάτω από τα 64 δολάρια το βαρέλι εμφανίζουν την Τετάρτη οι τιμές του πετρελαίου, καθώς περιορίζονται οι ανησυχίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η Διεθνής Υπηρεσία Ενεργείας προβλέπει μικρότερη αύξηση της ζήτησης.
27
Σταθεροποιητικές τάσεις κάτω από τα 64 δολάρια το βαρέλι εμφανίζουν την Τετάρτη οι τιμές του πετρελαίου, καθώς περιορίζονται οι ανησυχίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η Διεθνής Υπηρεσία Ενεργείας προβλέπει μικρότερη αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης.
Η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου διαμορφώνεται στα 63,79 δολάρια, από τα 63,76 δολάρια το βράδυ της Τρίτης στη Νέα Υόρκη.
Στην πτώση της τιμής συνέβαλαν η πρόταση του Ιράν να συζητήσει τη διακοπή του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου για δύο μήνες και η έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενεργείας που προβλέπει μικρότερη ζήτηση πετρελαίου απ ότι προβλεπόταν.
Oι ανησυχίες για την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας εξαιτίας του ότι η εγχώρια αγορά ακινήτων κινείται στα «ρηχά», οι ενδείξεις για επιβράδυνση της ζήτησης εξαιτίας των υψηλών τιμών και η αύξηση των παγκοσμίων αποθεμάτων αργού πετρελαίου και προϊόντων διύλισης έχουν οδηγήσει ορισμένους αναλυτές στο συμπέρασμα ότι η τιμή του αργού πετρελαίου θα διολισθήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Όσον αφορά ορισμένους βραχυπρόθεσμους παράγοντες, ο Φρανσίσκο Mπλατς, επικεφαλής του τμήματος ερευνών του τομέα εμπορευμάτων της Merrill Lynch, δήλωσε πως το πρόσφατο ξεπούλημα αντικατοπτρίζει περισσότερο μια εποχική αλλαγή στη ζήτηση.
Tο τέλος της καλοκαιρινής περιόδου στις HΠA και η μέχρι στιγμής ήπια περίοδος των τυφώνων στον Aτλαντικό αποτέλεσαν βασικούς παράγοντες για την υποχώρηση των τιμών.
Από το ρεκόρ των 78,40 δολαρίων, στα μέσα Ιουλίου, η τιμή έχει διολισθήσει κατά 16%.
Ωστόσο, η αγορά προεξοφλεί σε μεγάλο ποσοστό το ενδεχόμενο τα προθεσμιακά συμβόλαια να παραμείνουν καθηλωμένα στα επίπεδα των 70 δολαρίων ανά βαρέλι, στο διάστημα μεταξύ Mαΐου 2007-Aπριλίου 2009, επισημαίνοντας ότι οι επενδυτές, οι παραγωγοί πετρελαίου και τα διυλιστήρια δεν αναμένουν εκτεταμένη υποχώρηση των τιμών.
Ανησυχητικές προβλέψεις από ΟΠΕΚ
Τα προβλήματα ελλιπούς παραγωγικής ικανότητας στον τομέα της διύλισης παγκοσμίως, που συντελούν στη διατήρηση των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές σε υψηλά επίπεδα, δεν θα λυθούν πριν το 2010, προειδοποίησαν ειδικοί κατά τη διάρκεια συνεδρίου που υπό την αιγίδα του ΟΠΕΚ έλαβε χώρα στη Βιέννη.
«Ο κορεσμός στην παραγωγική ικανότητα στη διύλιση, προστιθέμενος στον κορεσμό στην παραγωγική ικανότητα στην παραγωγή αργού πετρελαίου, είναι τα προβλήματα-κλειδιά στη διευθέτηση του ζητήματος των τιμών», τόνισε ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας Κλοντ Μαντίλ.
«Εάν όλα πάνε καλά, ενδέχεται να δούμε να εμφανίζεται πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στη διύλιση στις αρχές του 2010. Λέω αν όλα πάνε καλά, αυτό παραμένει ερωτηματικό. Υπάρχουν σχέδια για 66 νέα διυλιστήρια, αλλά αμφιβάλλω για το κατά πόσον θα δουν όλα το φως της ημέρας» είπε.
Οι έντεκα χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ παράγουν συνολικά πάνω από 29 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, αλλά τα επίπεδα των τιμών παραμένουν υψηλά.
«Η ανεπαρκής παραγωγική ικανότητα στη διύλιση πυροδοτεί μεγάλες πιέσεις στις τιμές του αργού πετρελαίου» είπε ο γγ του ΟΠΕΚ Μοχάμεντ Μπαρκίντο. Προέβη, παράλληλα, στην εκτίμηση ότι, τα επόμενα δέκα χρόνια, θα απαιτηθούν επενδύσεις 160 δισ. δολαρίων σε νέα διυλιστήρια, καθώς και επιπλέον 150 δισ. δολάρια για τη συντήρηση και ανακαίνιση των υπαρχόντων.
«Τα κεφάλαια αυτά δεν έχουν εξασφαλιστεί, λείπουν περίπου 100 δισ. δολάρια» προειδοποίησε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Η Σίλικον Βάλλεϋ πίσω από τα επεκτατικά σχέδια του Τραμπ στη Γροιλανδία;
- Η Richemont «λάμπει» ξανά με εκτόξευση των πωλήσεων από Cartier και Van Cleef
- Οι δυνάμεις ασφαλείας στην Αϊτή διεξάγουν εκστρατεία κατά των συμμοριών και καταστρέφουν κρησφύγετα
- Ο Τραμπ θέλει 1 δισ. δολάρια από κάθε κράτος για να γίνει μέλος στο Συμβούλιο Ειρήνης
- Γιατί ο Τραμπ στρέφεται κατά της JP Morgan;
- Καταζητούμενος από το Top 10 του FBI συνελήφθη στο Μεξικό
- Οι ΗΠΑ σκότωσαν «ηγέτη συνδεόμενο με την Αλ Κάιντα» στη Συρία
- Κατάσχεση – «μαμούθ» στον Παναμά με περισσότερους από 5 τόνους να πέφτουν στα χέρια των αρχών
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 18.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/spenser-sembrat-i607NbWkXow-unsplash-315x220.jpg)






















![Χάος στη Γουατεμάλα – Μέλη συμμορίας κρατούν ομήρους 46 φρουρούς σε 3 φυλακές [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/guatemala-prison-315x220.jpg)
































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442