Το Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Ειρηναίο εξέλεξε ομόφωνα νέο αρχιεπίσκοπο Κρήτης η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι. Ο νέος αρχιεπίσκοπος Κρήτης είναι απόφοιτος της Εκκλησιαστικής Σχολής της Χάλκης.
Το Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Ειρηναίο εξέλεξε ομόφωνα ως νέο αρχιεπίσκοπο Κρήτης η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι.
Η εκλογή του νέου αρχιεπισκόπου ολοκλήρωθηκε στο ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου η Σύνοδος ψήφισε για την εκλογή του νέου αρχιεπισκόπου μεταξύ τριών υποψηφίων, του λεγομένου τριπροσώπου που είχε υποβληθεί νωρίτερα στη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου από την ελληνική κυβέρνηση.
Η διαδικασία της εκλογής στο Φανάρι έγινε σύμφωνα με την παράδοση που προβλέπει την κάθοδο στον ναό του Αγίου Γεωργίο των μελών της Συνόδου, όπου τοποθετείται η ψηφοδόχος και γίνεται η μυστική ψηφοφορία για την εκλογή του Αρχιεπισκόπου.
Ο νέος αρχιεπίσκοπος Κρήτης είναι απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και έχει διατελέσει εφημέριος στο Μπρίστολ της Αγγγλίας, πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Κισσάμου και Σελήνου και σχολάρχης της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης. Επίσκοπος εξελέγη το Φεβρουάριο του 1975.
Το τριπρόσωπο συμπλήρωνε οι μητροπολίτης Πέτρας Νεκτάριος και Ρεθύμνου Ανθιμος.