Τρίτη 03 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Οι Τούρκοι γυρίζουν την πλάτη σε ΕΕ και ΗΠΑ, προειδοποιεί ο Αμπντουλάχ Γκιουλ

Οι Τούρκοι γυρίζουν την πλάτη σε ΕΕ και ΗΠΑ, προειδοποιεί ο Αμπντουλάχ Γκιουλ

Η Τούρκοι αντιμετωπίζουν με δυσπιστία την ΕΕ και τις ΗΠΑ, προειδοποίησε ο ΥΠΕΞ της χώρας Αμπντουλάχ Γκιούλ. Μιλώντας στους Financial Times, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αναφέρθηκε στο Κουρδικό, το Κυπριακό και την κρίση στη Μέση Ανατολή.

30

Η τουρκική κοινή γνώμη αντιμετωπίζει με δυσπιστία την ΕΕ και τις ΗΠΑ, προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αμπντουλάχ Γκιούλ. Μιλώντας στους Financial Times, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αναφέρθηκε στο Κουρδικό, το Κυπριακό και την κρίση στη Μέση Ανατολή.

Ο Γκιουλ εξήγησε ότι η κοινή γνώμη της χώρας του είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένη από τη στάση των ΗΠΑ στην κρίση στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα από το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον στηρίζει ανοικτά το Ισραήλ.

«Οι μετριοπαθείς πολίτες στην Τουρκία γίνονται όλο και περισσότερο αντι-αμερικανοί και αντι-ευρωπαίοι. Αν οι νέοι, μορφωμένοι, δυναμικοί και οικονομικά ενεργοί πολίτες μας αλλάξουν στάση και πικραθούν από τη στάση των ΗΠΑ και της ΕΕ, αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι καλό. Αυτό είναι επικίνδυνο» εξήγησε.

Ο Γκιουλ επανέλαβε την πάγια θέση της Τουρκίας σχετικά με το Κυπριακό, σημειώνοντας ότι το θέμα «δηλητηριάζει» την όλη διαδικασία Αγκυρας-Βρυξελλών.

Σχετικά με το άνοιγμα των λιμανιών και αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, ο Γκίουλ είπε ότι η Εθνοσυνέλευση της χώρας δεν θα επικυρώσει το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ένταξης, όσο διάστημα η Λευκωσία δεν επιτρέπει το απευθείας εμπόριο με τα Κατεχόμενα.

Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κρύβονται πίσω από την Κύπρο, προκειμένου να εμποδίσουν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στο Κουρδικό, λέγοντας ότι ΗΠΑ και Ιράκ οφείλουν να δράσουν εναντίον των ανταρτών του PKK στα βουνά του Βόρειου Ιράκ. Μάλιστα, επανέλαβε ότι αν δεν το πράξουν, θα πρέπει να επέμβει ο στρατός της Τουρκίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 03 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο