Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Προτάσεις για τις νησιωτικές μεταφορές καταθέτει η ΚΕΔΚΕ

Προτάσεις για τις νησιωτικές μεταφορές καταθέτει η ΚΕΔΚΕ

Τις προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νησιά στον τομέα των μεταφορών, αλλά και την αποφασιστικότητα για αντίδραση με κάθε τρόπο, για τη διασφάλιση του δικαιώματος για ισότιμη παροχή υπηρεσιών, εξέφρασε η ΚΕΔΚΕ κατά το Συνέδριό της.

53

Τις προτάσεις τους για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νησιά στον τομέα των μεταφορών, αλλά και την αποφασιστικότητά τους να αντιδράσουν με κάθε τρόπο, ακόμη και με προσφυγή στα αρμόδια Κοινοτικά όργανα «για τη διασφάλιση από την Πολιτεία του δικαιώματος του κάθε νησιώτη για ισότιμη παροχή υπηρεσιών», αποφάσισε το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου, από την ΚΕΔΚΕ, την ΤΕΔΚ Ν.Κυκλάδων και το Δήμο Ερμούπολης.

Επίσης, οι σύνεδροι εξουσιοδότησαν την ΚΕΔΚΕ και το Συμβούλιο Νησιωτικών Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας να προωθήσουν άμεσα μελέτη -που έχει ήδη εγκρίνει η ΚΕΔΚΕ- προς τους αρμόδιους εθνικούς και κοινοτικούς φορείς.

Στη μελέτη επισημαίνονται οι βασικές αρχές για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μεταφορών στο νησιωτικό χώρο, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:

1. Οι μεταφορές στο νησιωτικό χώρο αφορούν όλα τα μέσα μεταφοράς και επομένως πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος μεταφορών με το συντονισμό και διαφορετικών μέσων: πλοίων, αεροπλάνων, υδροπλάνων, ελικοπτέρων. Επίσης, να συνεχίζει να λειτουργεί η Ολυμπιακή ως εθνικός αερομεταφορέας.

2. Οι μεταφορές στο νησιωτικό χώρο πρέπει να διασφαλίζουν την απευθείας σύνδεση των νησιών τόσο με τα μεγάλα αστικά κέντρα (Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλος, Κρήτη) όσο και μεταξύ τους.

3. Η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να διασφαλίζει συνδέσεις με επαρκή συχνότητα, ασφάλεια, αξιοπιστία και ανεκτό οικονομικό αντίτιμο σε όλους τους πολίτες της χώρας, επομένως και στους κατοίκους των νησιών.

4. Οι μεταφορές αποτελούν για τα νησιά «επιταχυντή οικονομικής ανάπτυξης με κρίσιμες συνέπειες για την απασχόληση και την άρση του αποκλεισμού».

5. Οι μεταφορές στα νησιά αποτελούν υπηρεσία Γενικού Οικονομικού Ενδιαφέροντος δεδομένου ότι διασφαλίζουν την κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική αλλά και γεωγραφική συνοχή του εθνικού χώρου. Σε αυτή την βάση πρέπει να δομηθεί η σχέση με την Πολιτεία αλλά και με την Ευρωπαϊκή Ένωση με την εξασφάλιση «καθολικής υπηρεσίας».

6. Η έννοια του δημόσιου αγαθού περιλαμβάνει την αρχή της οικονομικά προσιτής (μεταφορικής) υπηρεσίας για το σύνολο του νησιωτικού πληθυσμού. Όμως αυτή σήμερα δεν διασφαλίζεται ούτε στις βιώσιμες ούτε στις επιδοτούμενες γραμμές.

7. Για λόγους ισότητας των πολιτών, για την κάλυψη αντίστοιχης απόστασης από το κέντρο, οι προσφερόμενες υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών πρέπει να συγκλίνουν με τις υπηρεσίες των χερσαίων μεταφορών όσον αφορά στην οικονομική επιβάρυνση του χρήστη, στη χρονική διάρκεια του ταξιδιού και στην προσφερόμενη ποιότητα.

Εξάλλου, με στόχο την ενίσχυση της ενδοπεριφερειακής συνοχής, το Συνέδριο επισημαίνει πως για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος νησιωτικών μεταφορών, απαιτείται:

– Οργάνωση ενός ενιαίου κέντρου λήψης αποφάσεων, με ισχυρή συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αποκλειστική αρμοδιότητα να οργανώνει, σχεδιάζει, προγραμματίζει, συντονίζει, εποπτεύει και ελέγχει τη διεξαγωγή του συγκοινωνιακού έργου όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς, θαλάσσιων και αεροπορικών, στο νησιωτικό χώρο.

– Σύσταση, με πρωτοβουλία του Δημοσίου, ενός εξειδικευμένου οργανισμού παροχής ακτοπλοϊκών υπηρεσιών στις άγονες γραμμές, που θα χειρίζεται δημόσιους πόρους και μέσα, με στόχο την υλοποίηση του σχεδιασμού του κεντρικού φορέα.

– Δημιουργία ενός παρατηρητηρίου, που θα καταγράφει συστηματικά τα δεδομένα που σχετίζονται με το σύστημα μεταφορών, τις προσφερόμενες υπηρεσίες, τις ελλείψεις που παρατηρούνται.

– Διεκδίκηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση της κάλυψης ενός μέρους του κόστους της επιδότησης των άγονων γραμμών αλλά και της κατασκευής πλοίων -με προτεραιότητα στα ελληνικά ναυπηγεία- καθώς η χώρα μας είναι η μοναδική στην Ευρώπη με τόσα πολλά νησιά που πρέπει να εξυπηρετηθούν με καθεστώς δημόσιας υπηρεσίας.

– Να προβλεφθούν ειδικά προγράμματα για νησιωτικές περιοχές στα πλαίσια της επικείμενης αναθεώρησης των κανονισμών των Διαρθρωτικών Ταμείων, για τη περίοδο 2007-2013 και να αξιοποιηθούν υπερεθνικοί μηχανισμοί χρηματοδότησης και εγγυοδοσίας όπως το Ταμείο Συνοχής και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο