Νέο ελπιδοφόρο εμβόλιο κατά του ιού της γρίπης των πτηνών
Νέα Υόρκη: Με μια διαδικασία όμοια με την παρασκευή ενός συμβατικού αδρανούς ιού της γρίπης, Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να προκαλέσουν ανοσία κατά του ιού H5N1 της γρίπης των πτηνών με ένα εμβόλιο που περιέχει μόνο δυο από τις πρωτεΐνες του ιού.
Νέα Υόρκη: Με μια διαδικασία όμοια με την παρασκευή ενός συμβατικού αδρανούς ιού της γρίπης, Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να προκαλέσουν ανοσία κατά του ιού H5N1 της γρίπης των πτηνών με ένα εμβόλιο που περιέχει μόνο δυο από τις πρωτεΐνες του ιού.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου New England Journal of Medicine, ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ με επικεφαλής τον Δρ Τζον Τρέανορ, δημιούργησε το εμβόλιο χρησιμοποιώντας αιμαγλουτινίνη και νευραμινιδάση από τον ιό της γρίπης των πτηνών που ευθύνεται για τον θάνατο ενός παιδιού στο Βιετνάμ το 2004. Τα υπόλοιπα γονίδια εξήχθησαν από εργαστηριακό στέλεχος που χρησιμοποιείται συνήθως για τα εμβόλια κατά της εποχικής γρίπης.
Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν δείγμα 451 υγιών ατόμων, ηλικίας 18-64 ετών, στους οποίους χορήγησαν δυο ενδομυϊκές δόσεις των 90, 45, 15 ή 7,5 μg του αντιγόνου στην ιϊκή αιμαγλουτινίνη ή ψευδοφάρμακο. Οι δυο δόσεις χορηγήθηκαν με διαφορά 28 ημερών.
Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι το εμβόλιο έγινε γενικά καλά ανεκτό. Το ήπιο άλγος στο σημείο χορήγησης ήταν η συχνότερη παρενέργεια ανεξαρτήτως δοσολογίας. Η συχνότητα πόνου και τοπικής ευαισθησίας ήταν μεγαλύτερη στους λήπτες του εμβολίου παρά στην ομάδα ελέγχου.
Η συχνότητα της ανταπόκρισης στον ορό αντισώματος ήταν υψηλότερη στους συμμετέχοντες που έλαβαν τα 90 και 45μg.
Μεταξύ των ατόμων που έλαβαν δυο δόσεις των 90μg, η ουδετεροποίηση της ανοσοποιητικής αντίδρασης ήταν 54%. Ουδετεροποίηση των ανοσοποιητικών αντιδράσεων σε ποσοστό 43%, 22% και 9% παρατηρήθηκε στους λήπτες δυο δόσεων 45, 15 και 7,5 μg αντίστοιχα.
health.in.gr
- Το Spotify τριπλασιάζει τα κέρδη του μετά την αύξηση των τιμών
- Βουτιά υπό το βάρος της τεχνητής νοημοσύνης στη Wall Street
- Οι ΗΠΑ αντιμέτωπες με καταστροφική περιβαλλοντική μόλυνση εξαιτίας ανάκλησης – δώρο στους ρυπαντές
- Νέο βίντεο της CIA σε YouTube και X με στόχο να προσελκύσει κατασκόπους από την Κίνα
- Google: «Πάγωσε» προσωρινά η beta έκδοση του Android 17
- Ατλέτικο Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα 4-0: Μυθική εμφάνιση και «αγκαλιά» με τον τελικό οι «Ροχιμπλάνκος»!
- Μπρέντφορντ – Άρσεναλ 1-1: Γκέλα των Λονδρέζων, η Σίτι στο -4
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 13.02.2026]
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 13.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/jeswin-thomas-UiL3INnJzQw-unsplash-1-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442