Κόντρα υπουργείου Εσωτερικών – ΚΕΔΚΕ για τον τοπικό αστυνόμο
Διαμαρτύρεται η ΚΕΔΚΕ για την ενεργοποίηση του θεσμού του τοπικού αστυνόμου και κάνει λόγο για μετακύλιση της ευθύνης και του κόστους αστυνόμευσης της χώρας στους δήμους. Μικροκομματικές σκοπιμότητες εν όψει δημοτικών εκλογών «βλέπει» το υπουργείο Εσωτερικών.
53
Διαμαρτύρεται η ΚΕΔΚΕ για την ενεργοποίηση, εν αγνοία της -όπως λέει-, του θεσμού του τοπικού αστυνόμου με Προεδρικό Διάταγμα των υπουργείων Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Οικονομίας. Οι δήμαρχοι κάνουν λόγο για μετακύλιση της ευθύνης και του κόστους αστυνόμευσης της χώρας. Για μικροκομματικές σκοπιμότητες εν όψει δημοτικών εκλογών κατηγορεί την ΚΕΔΚΕ το υπουργείο Εσωτερικών.
Σε ανακοίνωση της ΚΕΔΚΕ επισημαίνεται: «Εν αγνοία της ίδιας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενεργοποιείται ο θεσμός του τοπικού αστυνόμου και μάλιστα προβλέπεται αυτό να υλοποιείται με απόφαση του οικείου δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου. Παραχωρείται χώρος για την εγκατάστασή του και ο οικείος ΟΤΑ αναλαμβάνει την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του γραφείου του. Το κόστος που καλούνται να πληρώσουν οι δήμοι και οι κοινότητες από τους προϋπολογισμούς τους ορίζεται στα 6.280.000 ευρώ για το 2006 και στα 5.200.000 ευρώ για καθένα των επόμενων οικονομικών ετών.
»Στην ουσία δηλαδή με αυτή την απόφαση η κυβέρνηση μετακυλύει την ευθύνη και το κόστος της αστυνόμευσης ανά τη χώρα -και κυρίως στις απομακρυσμένες περιοχές- στην Αυτοδιοίκηση. Φαίνεται πως παγιώνεται από την πλευρά της κυβέρνησης η προσφιλής, τελευταία, τακτική της να αποφασίζει για θέματα της Αυτοδιοίκησης ερήμην της» τονίζει η ΚΕΔΚΕ.
«Τώρα με την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για τον τοπικό αστυνόμο -και χωρίς καν να προηγηθεί η ελάχιστη ενημέρωση- η κυβέρνηση παρεμβαίνει και στους δημοτικούς προϋπολογισμούς, υλοποιώντας πολιτικές ασφάλειας των πολιτών -μια καθαρά κρατική αρμοδιότητα και Συνταγματική υποχρέωση του κράτους- με ξένα κόλλυβα. Τον λογαριασμό καλούνται να τον πληρώσουν οι δήμοι -και μάλιστα οι μικροί- από τα πενιχρά τους έσοδα» υπογραμμίζει η ΚΕΔΚΕ.
Το υπουργείο Εσωτερικών απάντησε με αντεπίθεση στην ΚΕΔΚΕ, κάνοντας λόγο για μικροκομματικές σκοπιμότητες εν όψει και των δημοτικών εκλογών.
«Το τόσο διακριτικό επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και λαλίστατο επί των κυβερνήσεων των ημερών της κυβέρνησης Καραμανλή -ακόμη και με πληρωμένες ακριβά Ξένες Δημοσιεύσεις- το Γραφείο Τύπου της ΚΕΔΚΕ επιδίδεται, για μιαν ακόμα φορά, σε ασκήσεις συγκάλυψης της αλήθειας για το παρελθόν και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας για το σήμερα.
»Για ποια μεγάλη επιβάρυνση των ΟΤΑ, με αφορμή τη θεμελίωση του τοπικού αστυνόμου μιλάει το Γραφείο Τύπου της ΚΕΔΚΕ, όταν το ίδιο ομολογεί ότι ο τοπικός αστυνόμος μπορεί να υπάρξει σε κάθε ΟΤΑ μόνο εάν το θέλει το οικείο δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο, και ότι η σχετική δαπάνη των ΟΤΑ αφορά μόνο την κάλυψη της εγκατάστασης και των λειτουργικών δαπανών του γραφείου του;»
Το υπουργείο Εσωτερικών κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι από το 1997 έως το 2003 υπεξαιρέθηκαν από τους δήμους έσοδα ύψους 1,4 δισ. ευρώ και αναρωτήθηκε ποιες ήταν και σε ποιο τόνο οι αντιδράσεις της ΚΕΔΚΕ τότε.
«Είναι προφανές ότι, ιδίως ενόψει των προσεχών Αυτοδιοικητικών Εκλογών, κάποιοι στην ΚΕΔΚΕ, ξεχνούν το θεσμικό τους ρόλο και κραδαίνουν πλέον απροκάλυπτα κομματικές σημαίες και κομματικές ταυτότητες. Έτσι όμως και αποδυναμώνουν της αξιοπιστία τους και ξεχνούν -χωρίς βεβαίως να έχουν τέτοια νομιμοποίηση- τι σηματοδοτεί, θεσμικώς και πολιτικώς, η ΚΕΔΚΕ, και η σοβαρότατη αποστολή της» υπογραμμίζεται από το υπουργείο Εσωτερικών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ
- Γερμανία: Παρέλυσαν οι συγκοινωνίες λόγω πανεθνικής απεργίας
- Σαράνια: «Οι Μπακς κάνουν αντιπροσφορές για την ανταλλαγή του Γιάννη – Οι ομάδες που έχουν προβάδισμα»
- Αναβαθμίζεται το Περιφερειακό Ιατρείο Παλαιόχωρας
- Από το Beetlejuice στο The Studio: H Κάθριν Ο’Χάρα έκανε την κωμωδία σοβαρή υπόθεση
- Σαμαράς: Σε καιρούς κρίσης ο πατριωτισμός ενώνει – Μήνυμα από την Καλαμάτα παρουσία Καραμανλή
- O περίφημος αστρικός χάρτης του Ίππαρχου είχε σβηστεί από την ιστορία – Τώρα ξανάρχεται στο φως
- Νέα Αριστερά: Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί τη συνταγματοποίηση των ολέθριων επιλογών της
- Κοινωνική παρέμβαση του Δήμου Περάματος για την ενίσχυση οικογενειών σε ανάγκη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 02.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442