Περισσότερες αρμοδιότητες και διαφάνεια ζητούν για τους ΟΤΑ οι πολίτες
Πανελλαδική δημοσκόπηση για λογαριασμό της ΚΕΔΚΕ καταδεικνύει πως σε ποσοστό 70,2% οι πολίτες επιθυμούν περισσότερες αρμοδιότητες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με ταυτόχρονη ενίσχυση των ελέγχων και της διαφάνειας στη λειτουργία των δήμων (ποσοστό 80,5%).
51
Πανελλαδική έρευνα με θέμα την αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εν όψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Πάρις Κουκουλόπουλος και ο συνταγματολόγος Γιώργος Σωτηρέλλης, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που διεξήγαγε η εταιρία Metron Analysis σε δείγμα 2.200 πολιτών σε όλη τη χώρα, το 70,2% των ερωτηθέντων επιθυμεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει στο μέλλον περισσότερες αρμοδιότητες από όσες έχει σήμερα, ενώ το 18 %να έχει τις ίδιες.
Στην ερώτηση εάν στην περίπτωση που δίνονται περισσότερες αρμοδιότητες στην ΤΑ θα πρέπει να ενισχυθεί, στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης, ο έλεγχος και η διαφάνεια στον τρόπο λειτουργίας των δήμων, το 80,05% υποστηρίζει πως θα πρέπει να ενισχυθεί.
Όσον αφορά στο 2ο βαθμό Αυτοδιοίκησης και σε ερώτηση αν η Περιφέρεια πρέπει να αποτελέσει τον 2ο βαθμό Αυτοδιοίκησης και να εκλέγεται ο περιφερειάρχης, το 56,7% συμφωνεί, το 14,4% διαφωνεί και το 28,9% δεν απαντά.
Για τη θεσμοθέτηση ή μη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη Μητροπολιτικών Αυτοδιοικήσεων και αν αυτή η εφαρμογή θα συμβάλει στον καλύτερο συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών, το 43% πιστεύει πως θα συμβάλει, το 16,2% πως δεν θα συμβάλει και το 40,2% δηλώνει πως δεν ξέρει ή δεν απαντά.
Το αυξημένο ποσοστό του 40,2 % αποδίδεται στο ότι καθώς το θέμα αυτό δεν αφορά την υπολοιπη χώρα, πλην των δύο μεγάλων πόλεων, οι πολίτες δεν έχουν άποψη.
Στο θέμα που αφορά στα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα η πρόταση της Αυτοδιοίκησης να ενισχυθούν οι οικονομικοί πόροι προς αυτήν για την καλύτερη άσκηση των αρμοδιοτήτων της, το 72,9% συμφωνεί και το 7,7% διαφωνεί.
Τέλος, το 67,5% των ερωτηθέντων πιστεύει πως η ενίσχυση της αποκέντρωσης και της Αυτοδιοίκησης πρέπει να περιληφθεί στη Συνταγματική Αναθεώρηση, ενώ το 7% πιστεύει πως δεν πρέπει να περιληφθεί.
Ο κ. Σωτηρέλλης, σχολιάζοντας την έρευνα και λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις της ΚΕΔΚΕ, εν όψει της επικείμενης Συνταγματικής Σναθεώρησης, επισήμανε πως είναι απαραίτητη μια συνταγματική μεταρρύθμιση για τα θέματα της Αυτοδιοίκησης και ζήτησε από τον νομοθέτη του μέλλοντος να δεσμευτεί για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης κάτι που δεν έγινε από καμία κυβέρνηση όπως σημείωσε..
Στόχοι της ΚΕΔΚΕ είναι η αναβάθμιση της ΤΑ , ο νέος 2ος βαθμός Αυτοδιοίκησης σε επίπεδο περιφέρειας, η καθιέρωση Μητροπολιτικών Αυτοδιοικήσεων στην Αθήνα και Θεσσαλονική αλλά αργότερα και σε άλλα πολεοδομικά συγκροτήματα, η θέσπιση της Νησιωτικής Αυτοδιοίκησης, η οικονομική αυτοτέλεια με την καθιέρωση της φορολογικής αποκέντρωσης όχι με νέους φόρους αλλά με ανακατανομή των υπαρχόντων, οι αυστηρότεροι έλεγχοι και η συμμετοχή της ΚΕΔΚΕ σε νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν την Αυτοδιοίκηση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ
- ΜΜΕ Τουρκίας: «Καμία πρόθεση να παραιτηθεί ο Αταμάν»
- O Μασκ θέλει να εκτοξεύσει ένα εκατ. δορυφόρους για τροχιακά data center
- Celia Kritharioti SS26 – Όταν το παλιό Χόλιγουντ συνάντησε την υψηλή ραπτική έγινε το θαύμα
- Ρωσία: Επιβεβαίωσε τις νέες απευθείας διαπραγματεύσεις με ΗΠΑ και Ουκρανία στα ΗΑΕ
- Σε ποιο δήμο σχεδιάζεται να γίνει το μεγαλύτερο πάρκο δασικής αναψυχής στα Βαλκάνια
- Ιράν: Να ξεκινήσουν οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ, ζητά ο Πεζεσκιάν – Συνάντηση Αραγτσί με Γουίτκοφ
- MEGA: Πρωτιές στην τηλεθέαση και τον Ιανουάριο
- ΑΑΔΕ: Προσοχή σε παραπλανητικά SMS για φόρο κυκλοφορίας – Οδηγίες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 02.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442