Απενεργοποιημένα γονίδια σχετίζονται με τον καρκίνο των ωοθηκών
Λονδίνο: Δυο γονίδια που είναι απενεργοποιημένα στα καρκινικά κύτταρα των ωοθηκών, μπορεί να αποτελέσουν τη βάση για ένα διαγνωστικό τεστ της νόσου, σύμφωνα με νέα αυστριακή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cancer.
Λονδίνο: Δυο γονίδια που είναι απενεργοποιημένα στα καρκινικά κύτταρα των ωοθηκών, μπορεί να αποτελέσουν τη βάση για ένα διαγνωστικό τεστ της νόσου, σύμφωνα με νέα αυστριακή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cancer.
Ερευνητική ομάδα του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης με επικεφαλής τον Δρ Μίκαελ Κράινερ αναγνώρισε πέντε γονίδια που έχουν πολύ χαμηλή δραστηριότητα στον καρκίνο των ωοθηκών. Τα δύο (Ν33 και ΝFA6R) δεν λειτουργούν στις περισσότερες περιπτώσεις.
Αν και δεν είναι ακόμα ξεκάθαρος ο ρόλος τους, οι ερευνητές υποψιάζονται ότι μπορεί να εμπλέκονται στην πρόοδο του καρκίνου των ωοθηκών. Εικάζουν μάλιστα ότι έχουν απενεργοποιηθεί από τη μεθυλίωση, μια μορφή γονιδιακής απενεργοποίησης, που μπορεί να συμβάλλει στην αναγνώριση των ασθενών με πρώιμες ενδείξεις της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.
Όπως εξηγεί ο Δρ Κράινερ, τα δυο γονίδια έχουν ήδη χάσει την δραστηριότητά τους πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων της νόσου, επομένως η μεθυλίωση συμβαίνει στα πρώτα στάδια της ασθένειας, γεγονός που θα επιτρέψει στους ειδικούς να εντοπίσουν τον καρκίνο πολύ νωρίτερα.
Αν το γονίδιο μεθυλιώνεται εντός του όγκου, ίσως είναι δυνατόν να ανιχνευθεί σχετικά εύκολα, με ένα δείγμα αίματος και με μια τεχνική που ονομάζεται αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (PCR).