«Αντάρτικο» στα ΑΕΙ για την αξιολόγηση των πανεπιστημίων
Φουντώνει το «αντάρτικο» εναντίον των επιλογών της κυβέρνησης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και κυρίως στην αξιολόγηση, που άρχισε πρώτο πριν από λίγες ημέρες το Πολυτεχνείο της Αθήνας, με την απόφαση να μην εφαρμόσει τους πρόσφατους νόμους.
Φουντώνει το «αντάρτικο» εναντίον των επιλογών της κυβέρνησης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και κυρίως στην αξιολόγηση, που άρχισε πρώτο πριν από λίγες ημέρες το Πολυτεχνείο της Αθήνας, με την απόφαση να μην εφαρμόσει τους πρόσφατους νόμους.
Αντίστοιχη απόφαση να ακυρώσει στην πράξη τους νόμους αυτούς (αξιολόγηση ΑΕΙ, συμφωνία Μπολόνιας για σύγκλιση ευρωπαϊκών συστημάτων εκπαίδευσης, μετεξέλιξη του ΔΙΚΑΤΣΑ) έλαβε και το Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Πάτρας, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εξετάσουν εάν θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο και άλλες Σχολές και Τμήματα αρκετών ΑΕΙ.
Όπως αναφέρουν Τα Νέα, το Πολυτεχνείο και το Τμήμα του Πανεπιστημίου της Πάτρας αποφάσισαν συγκεκριμένα να μην επιτρέψουν την ίδρυση Μονάδας Διασφάλισης Ποιότητας στα ιδρύματα. Η μονάδα αυτή θα διενεργούσε την εσωτερική αξιολόγηση, δηλαδή το πρώτο βήμα της διαδικασίας αξιολόγησης των ΑΕΙ.
Επίσης, αποφάσισαν να αποτρέψουν τη συμμετοχή καθηγητών τους στον Διεπιστημονικό Oργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων και Πληροφόρησης (ΔOΑΤΑΠ) που αντικατέστησε το γνωστό ΔΙΚΑΤΣΑ, να μην εφαρμόσουν το σύστημα πιστωτικών μονάδων (ECTS) στα προγράμματα σπουδών και να μη χορηγούν«Παράρτημα Διπλώματος» στους αποφοίτους τους, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία της Μπολόνιας για την εναρμόνιση των ευρωπαϊκών συστημάτων Εκπαίδευσης, θεωρώντας ότι η συμφωνία αυτή θα οδηγήσει σε εμπορευματοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Στις 30 Oκτωβρίου, η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου αποφάσισε να αρχίσει αγώνα «ακύρωσης στην πράξη των πρόσφατων εκπαιδευτικών νόμων», με την άρνηση να ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες που προβλέπονται. Το ΕΜΠ κάλεσε τις Συγκλήτους των άλλων ΑΕΙ και τις γενικές συνελεύσεις των Σχολών να αντιδράσουν λαμβάνοντας αντίστοιχες αποφάσεις εναντίωσης «σ αυτή την πολιτική και τους συγκεκριμένους νόμους που διαλύουν τα πτυχία και αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του δημόσιου Πανεπιστημίου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε.