Ο θηλασμός δεν προάγει την μετέπειτα εκδήλωση καρκίνου
Νέα Υόρκη: Οι ενήλικοι που είχαν τραφεί με μητρικό γάλα ως βρέφη δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the National Cancer Institute.
Νέα Υόρκη: Οι ενήλικοι που είχαν τραφεί με μητρικό γάλα ως βρέφη δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the National Cancer Institute.
Στη δεκαετία του 1930 ήταν ευρέως διαδομένη στους επιστημονικούς κύκλους η αντίληψη ότι μεταδίδοντας καρκινογόνους ιούς, ο θηλασμός αυξάνει τις πιθανότητες κακοήθειας.
Ωστόσο ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ με επικεφαλής τον Δρ Ρίτσαρντ Μάρτιν διερεύνησε την πιθανή σχέση αναλύοντας στοιχεία από 4.379 άτομα που είχαν υποβληθεί σε ιατρικό έλεγχο στην παιδική τους ηλικία στα τέλη της δεκαετίας του ’30 και είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση έως το 2003 για να καταγραφεί η συχνότητα του καρκίνου.
Προέκυψαν ελάχιστα ή καθόλου στοιχεία από τη συγκεκριμένη μελέτη ότι ο θηλασμός επηρεάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου γενικά ή τον κίνδυνο συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.
Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης στοιχεία από 14 μελέτες που διερευνούσαν την επίπτωση της βρεφικής διατροφής στον κίνδυνο καρκίνου και προέκυψε επίσης ότι ο μητρικός θηλασμός δεν είχε καμιά επίπτωση στον συνολικό κίνδυνο καρκίνου του μαστού στην ενήλικη ζωή.
Ωστόσο ο θηλασμός συσχετίστηκε με 12% μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του μαστού πριν την εμμηνόπαυση.
health.in.gr
- Γροιλανδία: Την ανάγκη «σεβασμού της κυριαρχίας της» τονίζει η φον ντερ Λάιεν σε μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ
- Συρία: Τραμπ και Σάρα συζήτησαν για τις εγγυήσεις των δικαιωμάτων των Κούρδων
- Γουατεμάλα: 9ος αστυνομικός νεκρός από τα πυρά συμμοριών
- Ιράν: Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις προς και από την Τεχεράνη μέχρι και τις 29 Μαρτίου
- Τουλάχιστον 1.500 μέλη του Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν από φυλακές της Συρίας
- Τρίπολη – Νεστάνη: Νεκρός εντοπίστηκε ηλικιωμένος κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς σε κατοικία
- Στα «ΝΕΑ» της Τρίτης: Τρεις ανατροπές υπέρ των παιδιών
- Η Μολδαβία αποχώρησε από την ευρασιατική ομάδα ΚΑΚ της οποία ηγείται η Ρωσία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442