Η ανεπάρκεια χρωμίου αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος
Νέα Υόρκη: Τα χαμηλά επίπεδα χρωμίου, ενός μετάλλου που εμπλέκεται στον μεταβολισμό των υδατανθράκων και του λίπους, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.
Νέα Υόρκη: Τα χαμηλά επίπεδα χρωμίου, ενός μετάλλου που εμπλέκεται στον μεταβολισμό των υδατανθράκων και του λίπους, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.
Η ανεπάρκεια χρωμίου μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με το σάκχαρο στο αίμα, τα οποία δεν μπορούν να ελεγχθούν με ινσουλίνη.
Ερευνητική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης, Επιδημιολογίας και Κλινικής Έρευνας Welch με επικεφαλής τον Δρ Ελισέο Γκουαλλάρ, μέτρησε τα επίπεδα χρωμίου σε 684 άνδρες που επιβίωσαν εμφράγματος και σε όμοιο αριθμό ανδρών που δεν είχαν ποτέ υποστεί έμφραγμα.
Το χρώμιο μετρήθηκε με ειδικά κλιπς στα δάκτυλα του ποδιού, μια καλή ένδειξη των επιπέδων του σε μακροχρόνια βάση εν συγκρίσει με τα δείγματα αίματος.
Τα επίπεδα του χρωμίου ήταν χαμηλότερα μεταξύ των ηλικιωμένων ατόμων, και μειώνονταν κατά 9% με κάθε επιπλέον δεκαετία ζωής. Τα επίπεδα ήταν χαμηλά επίσης σε άτομα με υπέρταση.
Τα επίπεδα του χρωμίου ήταν 13% χαμηλότερα στους εμφραγματίες εν συγκρίσει με την ομάδα ελέγχου. Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα χρωμίου είχαν 35% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα συγκριτικά με τα άτομα με χαμηλά επίπεδα.