Τετάρτη 22 Απριλίου 2026
weather-icon 21o
Πρώτη επίσκεψη Πούτιν στην Ουκρανία μετά την «πορτοκαλί επανάσταση»

Πρώτη επίσκεψη Πούτιν στην Ουκρανία μετά την «πορτοκαλί επανάσταση»

Την Ουκρανία επισκέπτεται το Σάββατο ο Βλ.Πούτιν, με μια δύσκολη διπλωματική αποστολή: να αποδείξει στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι στηρίζει τον Βίκτορ Γιουστσένκο, τον αντίπαλο του εκλεκτού της Μόσχας Β.Γιανουκόβιτς στις επεισοδιακές εκλογές της Ουκρανίας.

38

Την Ουκρανία επισκέπτεται το Σάββατο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, με μια δύσκολη διπλωματική αποστολή: να αποδείξει στους Ευρωπαίους ηγέτες, με τους οποίους συναντήθηκε την Παρασκευή, ότι στηρίζει τον Βίκτορ Γιουστσένκο, τον αντίπαλο του εκλεκτού της Μόσχας Γιανουκόβιτς στις επεισοδιακές εκλογές της Ουκρανίας στα τέλη του 2004.

O Γιουστσένκο, παρ ότι έχει δεσμευθεί σε μια «αιώνια συμμαχία» με την Ρωσία, αφοσιώνεται σχεδόν ολοκληρωτικά στην προσπάθεια της απόσπασης της Ουκρανίας από την πολιτική τροχιά της Μόσχας και της πρόσδεσής της στην Ευρώπη.

Στη συνάντησή του με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας στο Παρίσι την Παρασκευή, ο Πούτιν κατέβαλε κοπιώδεις προσπάθειες να δείξει ότι η υποστήριξη που είχε εκδηλώσει στο παρελθόν στους αντιπάλους του Γιουστσένκο ανήκει στο παρελθόν.

«Δεν έχουμε καμία προτίμηση για οποιαδήποτε πολιτική δύναμη. Επιθυμούμε την ανάπτυξη μιας ισότιμης συνεργασίας με το ουκρανικό κράτος και το λαό» δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο των Ηλυσίων ο Πούτιν. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να υποστηρίξουμε την ουκρανική ηγεσία και θα χρησιμοποιήσουμε την επιρροή μας, για να αποτρέψουμε κάθε πολιτική κρίση στη χώρα» πρόσθεσε.

Ο Βλ.Πούτιν υπογράμμισε επίσης τους στενούς ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών και άφησε να εννοηθεί ότι η Ρωσία δεν θα ασκήσει οικονομική πίεση ούτε θα επιδιώξει τη δημιουργία πολιτικής αστάθειας με μοχλό το ρωσόφωνο πληθυσμό της Ουκρανίας.

Οι περιπλεγμένες σχέσεις της Μόσχας με το Κίεβο εντάσσονται σε μια ευρύτερη τάση, αυτή της μείωσης της ρωσικής επιρροής στις χώρες που ανήκαν ή ήταν στενά συνδεδεμένες με την Σοβιετική Ένωση στο πρόσφατο παρελθόν.

Ο Γιουστσένκο αναδείχθηκε πρόεδρος έπειτα από μια εκστρατεία διαδηλώσεων και πολιτικής ανυπακοής που ανέτρεψαν τη νίκη, διαμέσου νοθείας -όπως κατήγγειλε ο Γιουστσένκο-, του υποστηριζόμενου από τον Πούτιν υποψηφίου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Η Γεωργία, όπου έχει ανέλθει στην εξουσία ένας φιλοδυτικός πρόεδρος εδώ και πάνω από ένα χρόνο, και ο Μόλδοβας, όπου ένας κομμουνιστής ηγέτης διαρρηγνύει τις σχέσεις του με τη Μόσχα κατηγορώντας τη ότι προκαλεί αναταραχή στην περιοχή του Δνείστερου, είναι άλλες δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες που εκδηλώνουν ανοικτά τη φιλοδοξία απομάκρυνσης από τη σφαίρα επιρροής της Μόσχας και ένταξής τους στις ευρωατλαντικές δομές.

Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε ότι η Ρωσία και η ΕΕ έχουν από κοινού συμφέρον να διατηρηθεί η «σταθερότητα» στην Ουκρανία.

Πέραν του Γιουστσένκο, ο Πούτιν θα συναντηθεί το Σάββατο με την πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο και τον πρόεδρο της Βουλής Βολοντίμιρ Λίτβιν. Σχολιαστές επισημαίνουν ότι μένει να φανεί αν και πόσο ισχυρές πιέσεις θα ασκήσει ο Πούτιν τώρα για την ένταξη της Ουκρανίας σε έναν κοινό οικονομικό χώρο, μια ιδέα που προωθεί η σημερινή ρωσική ηγεσία.

Οι δύο πλευρές αναμένεται να δώσουν έμφαση σε ενεργειακά ζητήματα και ειδικά στη μοίρα της προταθείσας κοινοπραξίας των δύο χωρών για την μεταφορά ρωσικού αερίου διαμέσου ουκρανικών αγωγών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 22 Απριλίου 2026
Cookies