Τετάρτη 22 Απριλίου 2026
weather-icon 16o
Στροφή 180 μοιρών στις εκτιμήσεις των Αμερικανών σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ

Στροφή 180 μοιρών στις εκτιμήσεις των Αμερικανών σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ

Ο πόλεμος στο Ιράκ «δεν άξιζε να γίνει» δηλώνει το 53% των Αμερικανών πολιτών, σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων. Πτωτική πορεία παρουσιάζουν τα ποσοστά σε σχέση με τους χειρισμούς του Τζορτζ Ο.Μπους.

43

Δύο χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, το 70% των Αμερικανών πολιτών χαρακτηρίζει απαράδεκτο το επίπεδο των αμερικανικών απωλειών, ενώ η πλειοψηφία τάσσεται κατά της εμπλοκής των ΗΠΑ σε πόλεμο εναντίον του Ιράν ή της Βόρειας Κορέας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία TNS για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου ABC News και της εφημερίδας Washington Post, το 53% των Αμερικανών δηλώνει ότι ο πόλεμος στο Ιράκ «δεν άξιζε» να γίνει.

Τα στοιχεία της δημοσκόπησης αποκαλύπτουν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Η δημοτικότητα του προέδρου των ΗΠΑ Τζ. Ο.Μπους την περίοδο του πολέμου ήταν 77%, ενώ σήμερα βρίσκεται στο 50%.

Επιπλέον, όταν κήρυξε το τέλος του πολέμου, το ποσοστό που έβλεπε θετικά τους χειρισμούς του στο συγκεκριμένο θέμα βρισκόταν στο 75%, ενώ σήμερα βρίσκεται στο 39%, το χαμηλότερο στην καριέρα του.

Το ποσοστό των Αμερικανών που εκτιμούν ότι ο πόλεμος «άξιζε» να γίνει έπεσε από το 70% στο 45% και το ποσοστό των Αμερικανών που εκτιμούν ότι ο πόλεμος κατέστησε τις ΗΠΑ ισχυρότερες έπεσε από το 52% στο 28%.

Το 41% των ερωτηθέντων δηλώνει, άλλωστε, ότι ο πόλεμος κατέστησε τις ΗΠΑ πιο αδύναμες, ενώ το 64% εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν έχει σαφές σχέδιο για την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων από το Ιράκ.

Ωστόσο, παρά το ότι το 54% των Αμερικανών εκτιμά ότι οι ΗΠΑ έχουν «βαλτώσει» στο Ιράκ, το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί σε σχέση με την περασμένη άνοιξη, όταν βρισκόταν στο 65%, ενώ μόλις το 12% ζητά την άμεση και πλήρη απόσυρση των δυνάμεων.

Όσον αφορά στις εκλογές στο Ιράκ, οι Αμερικανοί κάνουν λόγο για «θετική» εξέλιξη και σε ποσοστό 66% δηλώνουν ότι θα βοηθήσουν να αναλάβει μια σταθερή κυβέρνηση. Το 60% εκτιμά, δε, ότι οι εκλογές θα επιταχύνουν την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

Επίσης, το 44% όσων ερωτήθηκαν δηλώνει ότι ο πόλεμος αύξησε την πιθανότητα «διάδοσης της δημοκρατίας« στη Μέση Ανατολή, ενώ αντίθετη γνώμη εκφράζει το 9% των ερωτηθέντων.

Σαφές γίνεται, τέλος, ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών δεν θέλει πόλεμο με το Ιράν ή τη Βόρειο Κορέα. Πάνω από το 75% δηλώνει αντίθετο σε ενδεχόμενη στρατιωτική αναμέτρηση με την Πιονγιάνγκ, αν και η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η Βόρειος Κορέα αποτελεί «απειλή» για τις ΗΠΑ.

Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 1.001 ατόμων τηλεφωνικά από την 10η έως την 13η Μαρτίου. Το περιθώριο σφάλματος είναι τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 22 Απριλίου 2026
Cookies