Το γάλα ίσως συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών
Λονδίνο: Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων γάλακτος ίσως αυξάνει το ενδεχόμενο εκδήλωσης καρκίνου των ωοθηκών, σύμφωνα με μεγάλη σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.
Λονδίνο: Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων γάλακτος ίσως αυξάνει το ενδεχόμενο εκδήλωσης καρκίνου των ωοθηκών, σύμφωνα με μεγάλη σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.
Ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Καρολίνσκα έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 61.084 γυναίκες ηλικίας 38 έως 76 ετών για περίπου 13 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της μελέτης σχεδόν 266 γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο των ωοθηκών, εκ των οποίων 125 με οξεία μορφή της νόσου.
Από την επεξεργασία των δεδομένων οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερες από τέσσερις μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων ημερησίως είχαν διπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου των ωοθηκών συγκριτικά με γυναίκες που κατανάλωναν λιγότερες από δυο μερίδες.
Μάλιστα το γάλα συσχετιζόταν περισσότερο με τον καρκίνο των ωοθηκών. Οι γυναίκες που έπιναν δυο ή περισσότερα ποτήρια γάλα ημερησίως διέτρεχαν διπλάσιο κίνδυνο συγκριτικά με εκείνες που δεν έπιναν καθόλου γάλα ή που έπιναν μικρές ποσότητες.
Ο λόγος που το γάλα αυξάνει το ενδεχόμενο εκδήλωσης καρκίνου των ωοθηκών δεν είναι ακόμα ξεκάθαρος, αλλά μια επιστημονική θεωρία υποστηρίζει ότι η λακτόζη, ένας τύπος σακχάρου που περιέχεται στο γάλα, ίσως υπερδιεγείρει την παραγωγή ορμονών που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη καρκινικών όγκων.
Σχολιάζοντας τη μελέτη η Δρ Κέιτ Λόου της μη κυβερνητικής οργάνωσης Cancer Research UK, επεσήμανε ότι «δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πως τα θρεπτικά συστατικά ή η ποσότητα και η κατανομή του σωματικού λίπους επηρεάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου.
Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφή πλούσια σε πλήρες γάλα, γιαούρτι και τυρί θέτει τις γυναίκες σε υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών. Αλλά αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια, καθώς άλλα στοιχεία δείχνουν ότι οι γυναίκες που πίνουν αποβουτυρωμένο γάλα ή γάλα με λίγα λιπαρά κινδυνεύουν μεν από καρκίνο των ωοθηκών αλλά σε χαμηλότερο ποσοστό».
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλης κλίμακας μελέτη με τη συμμετοχή 500.000 ατόμων βρίσκεται σε εξέλιξη και θα διερευνήσει την επίδραση της διατροφής στον καρκίνο.
«Μέχρι να έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερα στοιχεία για συγκεκριμένα διατροφικά συστατικά επηρεάζουν τον κίνδυνο καρκίνου, μια καλή ιδέα είναι να τρεφόμαστε ισορροπημένα περιλαμβάνοντας πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά», συμπληρώνει η Δρ Λόου.