Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Ξεπέρασε το 30% η διείσδυση του Διαδικτύου στην Ελλάδα

Ξεπέρασε το 30% η διείσδυση του Διαδικτύου στην Ελλάδα

Ένας στους τρεις Έλληνες χρησιμοποιεί πλέον το Διαδίκτυο, προκύπτει από έρευνα της Focus WebID. Η διείσδυση του Διαδικτύου έφτασε το 32%, ενώ σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες το ποσοστό υπερβαίνει το 50%. Το in.gr παραμένει πάντως ο δημοφιλέστερος προορισμός.

36

Ένας στους τρεις Έλληνες χρησιμοποιεί πλέον το Διαδίκτυο, προκύπτει από έρευνα της Focus WebID για το διάστημα Φεβρουάριος-Μάιος 2004. Η διείσδυση του Διαδικτύου στη χώρα έφτασε το 32% στις ηλικίες από 13 έως 70 ετών, ενώ στις μικρότερες ηλικιακές ομάδες και στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα το ποσοστό των χρηστών υπερβαίνει το 50%.

Το in.gr παραμένει ο δημοφιλέστερος διαδικτυακός προορισμός στην Ελλάδα. Μάλιστα, στις πρώτες πέντε θέσεις με τα site που επισκέπτονται οι Έλληνες, το in.gr είναι ο μόνος δικτυακός τόπος στα ελληνικά.

Σύμφωνα με Το Βήμα, που αναδημοσιεύει τα αποτελέσματα της έρευνας, οι υπολογιστές γενικά χρησιμοποιούνται σχεδόν από τους μισούς Έλληνες. Στον γενικό πληθυσμό (13 έως 70 ετών), το ποσοστό των χρηστών ανέρχεται στο 45%, ενώ για τις μικρές ηλικίες και τα ανώτερα στρώματα υπερβαίνει το 70%.

Οι διαφορές στα ποσοστά χρήσης μεταξύ διαφόρων κοινωνικών στρωμάτων καταδεικνύει πάντως ότι το πρόβλημα του «ψηφιακού χάσματος» είναι υπαρκτό και στην Ελλάδα.

Παρόλο που τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν τονίσει την ανάγκη για διάδοση των νέων τεχνολογιών, στην Ελλάδα δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα ο φορέας που θα παρακολουθεί τις ψηφιακές εξελίξεις και θα συγκεντρώνει στοιχεία για την πορεία της χώρας. Το Παρατηρητήριο της Κοινωνίας της Πληροφορίας δεν έχει ακόμα λειτουργήσει, παρόλο που αποτελεί συμβατική υποχρεώση προς την ΕΕ και ήδη έχουν περάσει σχεδόν τέσσερα χρόνια από την έναρξη του προγράμματος για την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Στη νέα έρευνα, το 8% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι σκοπεύει να αποκτήσει πρόσβαση στο Διαδίκτυο το επόμενο εξάμηνο, ενώ σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες, το 2004 η διείσδυση του Διαδικτύου στην Ελλάδα θα ξεπεράσει το 35%, με τους χρήστες να προσεγγίζουν τα 2,5 εκατομμύρια.

Οι προτιμήσεις των χρηστών

Σύμφωνα με την έρευνα της Focus-Bari, το 50% των Ελλήνων που συνδέονται στο Διαδίκτυο επισκέπτονται το in.gr, που είναι και ο δημοφιλέστερος δικτυακός τόπος στη χώρα.

Σύμφωνα με τα online καταγραφικά στοιχεία που συγκεντρώνει για το in.gr η εταιρεία AGB (η μόνη συνεχής, καταγραφική έρευνα που πραγματοποιείται στην Ελλάδα), το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου το in.gr είχε πάνω από 1,9 εκατ. επισκέπτες, σημειώνοντας αύξηση 40% σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2003.

Στη λίστα με τα δημοφιλέστερα site ακολουθούν το Yahoo!, το Google, τo Hotmail και η Microsoft.

Όσον αφορά τα λειτουργικά συστήματα που χρησιμοποιούν οι χρήστες, τα στοιχεία του in.gr δείχνουν ότι τα Windows ΧP πλέον επικρατούν -με ποσοστό 40,15 έναντι 29,870% το Σεπτέμβριο του 2003- και ακολουθούν τα Windows 98 (28% από 36%) και τα Windows 2000 (20% από 22%).

Το MacOS περιορίζεται στο 0,39% ενώ για το Linux το ποσοστό είναι ακόμα χαμηλότερο, μόλις 0,21%.

Τέλος, όσον αφορά την ανάλυση οθόνης, το 60% των χρηστών εργάζεται σε ανάλυση τουλάχιστον 1024Χ768 εικονοστοιχεία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο