Αποτελεσματική αντιμετώπιση των καταμήνιων ημικρανιών με φροβατριπτάνη
Νέα Υόρκη: Η χορήγηση φροβατριπτάνης στις γυναίκες που εκδηλώνουν ημικρανίες στη φάση της εμμηνορρυσίας φαίνεται ότι έχει θετικά αποτελέσματα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology.
Νέα Υόρκη: Η χορήγηση φροβατριπτάνης στις γυναίκες που εκδηλώνουν ημικρανίες στη φάση της εμμηνορρυσίας φαίνεται ότι έχει θετικά αποτελέσματα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που υποφέρουν από ημικρανίες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν τουλάχιστον μια ημικρανία κατά τη διάρκεια των πρώτων δυο ημερών της εμμήνου ρύσης συγκριτικά με τις υπόλοιπες μέρες του μήνα.
Οι λεγόμενες «καταμήνιες ημικρανίες», οι οποίες εκδηλώνονται μεταξύ δυο ημερών πριν και τεσσάρων ημερών μετά την έναρξη της περιόδου, διαρκούν περισσότερο, είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν και πιο πιθανό να επανεμφανιστούν εν συγκρίσει με άλλους τύπους ημικρανιών.
Πολλές φορές, οι «καταμήνιες ημικρανίες» αντιμετωπίζονται με τη λήψη των νεότερων αντισυλληπτικών δισκίων που περιορίζουν την εμμηνορρυσία σε τρεις με τέσσερις φορές το χρόνο ή με μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά.
Ο Δρ Στέφεν Σιλμπερστέιν και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο Thomas Jefferson της Φιλαδέλφεια διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έπαιρναν φροβατριπτάνη λίγες μέρες πριν από την ημερομηνία που περίμεναν την έναρξη της εμμηνορρυσίας είχαν τελικά λιγότερες «καταμήνιες ημικρανίες» κατά τη διάρκεια της περιόδου. Και στις περιπτώσεις που εκδηλωνόταν τελικά ημικρανία, ήταν λιγότερο σοβαρή και δεν διαρκούσε πολύ.
Πιο αναλυτικά, οι επιστήμονες ζήτησαν από 546 γυναίκες με «καταμήνιες ημικρανίες» να πάρουν φροβατριπτάνη μια ή δυο φορές την ημέρα ή ένα ψευδοφάρμακο. Οι συμμετέχουσες ξεκίνησαν τη θεραπεία δυο μέρες πριν από την ημερομηνία που υπολόγιζαν ότι θα εκδηλωθεί η ημικρανία και συνέχισαν την λήψη για έξι ημέρες. Κάθε γυναίκα δοκίμασε και τα δυο θεραπευτικά σχήματα κατά τη διάρκεια της μελέτης.
Η επεξεργασία των δεδομένων έδειξε ότι όταν οι συμμετέχουσες λάμβαναν ψευδοφάρμακο, σε ποσοστό 67% εκδήλωναν «καταμήνιες ημικρανίες». Όταν όμως λάμβαναν φροβατριπτάνη μια φορά την ημέρα, μόνο το 52% εκδήλωσε ημικρανία, ενώ η λήψη του φαρμάκου δυο φορές την ημέρα μείωνε το ποσοστό σε 41%.
Παρενέργειες δεν αναφέρθηκαν από καμιά από τις δυο ομάδες.
Με δηλώσεις του στο Reuters ο Δρ Σιλμπερστέιν εξηγεί ότι «όσες γυναίκες επιθυμούν τη λήψη της φροβατριπτάνης θα πρέπει να ξεκινούν τη θεραπεία δυο ημέρες πριν την έναρξη της εμμηνορρυσίας και να συνεχίζουν τη λήψη για έξι ή επτά ημέρες».
health.in.gr
- Ο Σομποσλάι απολογήθηκε στους οπαδούς της Λίβερπουλ
- Τέλος οι ουρές για την ανανέωση διπλώματος οδήγησης – Θα γίνεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά
- Τραμπ: Το Ιράν θέλει απεγνωσμένα να κάνει συμφωνία – Χωρίς συμφωνία, οι εξελίξεις δεν θα είναι ευχάριστες
- Ουγγαρία: Ημέρες και πράξεις του Βίκτορ Όρμπαν – Το τέλος της κυριαρχίας και του εθνικού συντηρητισμού
- Το γκολ της χρονιάς: Αμυντικός σκόραρε με ραμπόνα εκτός περιοχής (vid)
- Φεύγει ή δε φεύγει; Ο Στέφανο Γκαμπάνα είναι αναπόσπαστο κομμάτι των Dolce & Gabbana
- Ποια επιδόματα ανεβάζει ο νέος κατώτατος μισθός
- Κατάρρευση του αφηγήματος για UEFA και Λανουά και η διαρροή ορισμών
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/e-KAyytNKVoqo-unsplash-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442