Παρασκευή 24 Απριλίου 2026
weather-icon 15o
Πιέσεις και διαπραγματεύσεις για το τελικό σχέδιο Ανάν, που παραδίδεται την Τετάρτη

Πιέσεις και διαπραγματεύσεις για το τελικό σχέδιο Ανάν, που παραδίδεται την Τετάρτη

Μακρά νύχτα εντατικών διαπραγματεύσεων και μεγάλων πιέσεων για τη λύση του Κυπριακού ήταν η περασμένη. Ο Κόφι Ανάν ανακοίνωσε ότι θα θέσει προς έγκριση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το τελικό σχέδιο, που παραδίδεται την Τετάρτη στις εμπλεκόμενες πλευρές.

53

Μακρά νύχτα εντατικών διαπραγματεύσεων και μεγάλων πιέσεων για τη λύση του Κυπριακού ήταν η περασμένη. Ο Κόφι Ανάν ανακοίνωσε ότι θα θέσει προς έγκριση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το τελικό σχέδιο, που ακόμη διαμορφώνεται προκειμένου να παραδοθεί την Τετάρτη στις εμπλεκόμενες πλευρές.

Στόχος των πιέσεων από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών είναι η επίτευξη συμφωνίας επί του τελικού σχεδίου, πριν από τη διενέργεια των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΓΓ του ΟΗΕ επιχειρεί να δεσμεύσει τις εμπλεκόμενες πλευρές, μέσω της έγκρισης του οριστικού σχεδίου Ανάν από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Επιπλέον, ελαστική εμφανίζεται η Κομισιόν σχετικά με τις παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο για την Κύπρο, προκειμένου να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό. Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν ενημέρωσε το ευρωπαϊκό όργανο για τις πρόνοιες του σχεδίου Ανάν, και σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του «η Κομισιόν και η ΕΕ είναι έτοιμες να βρουν τρόπο για να τακτοποιήσουν (accomodate) τους όρους μιας λύσης, αρκεί να γίνονται σεβαστές οι θεμελιώδεις αρχές στις οποίες βασίζεται η Ένωση», επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά την σχετική αναφορά του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Παράλληλα, Βρετανία και ΗΠΑ, απηύθυναν έκκληση προς όλες τις πλευρές να μην χάσουν «την ιστορική ευκαιρία που παρουσιάζεται για να λήξει η μακρά διαίρεση της Κύπρου», όπως δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ενώ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρ.Μπάουτσερ έκανε λόγο για «πρόταση με την οποία όλοι κερδίζουν».

Την Τρίτη, μετά την κατάθεση των εγγράφων από πλευράς Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για τις παρατηρήσεις τους επί του τετάρτου σχεδίου, ανάλογο κείμενο ζητήθηκε και από την ελληνική και τουρκική πλευρά. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ.Βαληνάκης παρέδωσε στον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο υπόμνημα στο οποίο περιλαμβάνονται οι ελληνικές θέσεις για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, καθώς και για το ζήτημα των παρεκκλίσεων από το κοινοτικό κεκτημένο.

Όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος, μόνιμη επιδίωξη της Ελλάδας είναι η ενίσχυση της λειτουργικότητας και η κατοχύρωση της συμβατότητας με το κοινοτικό κεκτημένο και τις αρχές της ΕΕ.

Πριν, αλλά και μετά τη συνάντηση, αργά το βράδυ της Τρίτης, του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, υπήρξε πυρετός διπλωματικών επαφών. Οι διαβουλεύσεις κορυφώθηκαν όταν ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ, προκειμένου να εξηγήσει τα προβληματικά σημεία που υπάρχουν στο σχέδιο Ανάν.

Οι σκληρές διαπραγματεύσεις συνεχίζονται έως και την τελευταία στιγμή, καθώς το πρωί της Τετάρτης το τελικό σχέδιο για τη λύση του Κυπριακού βρίσκεται υπό διαμόρφωση, προκειμένου να παραδοθεί στις εμπλεκόμενες πλευρές αργότερα εντός της ημέρας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 24 Απριλίου 2026
Cookies