Η ανελαστικότητα της πλειονότητας των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού φρενάρει τις προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου για την εξοικονόμηση κονδυλίων, τουλάχιστον για το 2004. Οι αποφάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής δεν είναι εύκολα εφαρμόσιμες.
Η ανελαστικότητα της πλειονότητας των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού φρενάρει τις προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου για την εξοικονόμηση κονδυλίων, τουλάχιστον για το 2004.
Όπως επισημαίνει η Ναυτεμπορική, η γενική κυβερνητική απόφαση για περικοπές κονδυλίων που υποκρύπτουν σπατάλη δεν είναι εύκολη στην εφαρμογή της και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να στηριχθεί σε αυτή η προσπάθεια συγκράτησης των ελλειμμάτων του φετινού προϋπολογισμού.
Όπως προκύπτει από τον πίνακα δαπανών του φετινού προϋπολογισμού, το 69% των πρωτογενών δαπανών που αφορά σε πληρωμές μισθών και συντάξεων (50%) και σε κονδύλια για την περίθαλψη των ασφαλισμένων του Δημοσίου και επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων (19%).
Το 11% των πρωτογενών δαπανών αφορά σε αποδιδόμενους πόρους προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄και Β΄βαθμού, οι οποίοι διαμαρτύρονται ότι δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών τους. Το υπόλοιπο 20% των πρωτογενών δαπανών (6,573 δισ. ευρώ) αφορά σε λειτουργικές δαπάνες της κρατικής μηχανής, στις οποίες περιλαμβάνονται επιχορηγήσεις φορέων.
Οι καθαρές κρατικές καταναλωτικές δαπάνες είναι 2,205 δισ. ευρώ, με τα οποία καλύπτονται τα ενοίκια, οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας, οι προμήθειες και άλλες δαπάνες.
Πάντως, παρά τις δυσκολίες, τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Οικονομίας είναι δύο:
1) Η περικοπή συγκεκριμένων κονδυλίων.
2) Η «οριζόντια» περικοπή των πρωτογενών δαπανών (πλην μισθών και συντάξεων) κατά 2%.
Υποψήφιο για 8 Όσκαρ είναι το ρομαντικό δράμα της Κλόι Ζάο, με τίτλο Άμνετ που κλέβει τις εντυπώσεις στις σκοτεινές αίθουσες. Αυτές είναι οι νέες ταινίες της εβδομάδας.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας