Νέα Υόρκη: Τα συμπληρώματα ω-3 λιπαρών οξέων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενδέχεται να αποτρέπουν την εμφάνιση αλλεργιών στα βρέφη που έχουν προδιάθεση σε αυτές, σύμφωνα με μελέτη Αυστραλών επιστημόνων, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Allergy and Clinical Immunology.
Νέα Υόρκη: Τα συμπληρώματα ω-3 λιπαρών οξέων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενδέχεται να αποτρέπουν την εμφάνιση αλλεργιών στα βρέφη που έχουν προδιάθεση σε αυτές, σύμφωνα με μελέτη Αυστραλών επιστημόνων, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Allergy and Clinical Immunology.
Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας διαπίστωσαν πως τα βρέφη που προέρχονταν από μητέρες οι οποίες έκαναν χρήση των εν λόγω συμπληρωμάτων είχαν ασθενέστερες ανοσολογικές αντιδράσεις σε κοινές αλλεργίες και σε ηλικία ενός έτους η προδιάθεσή τους είχε ελαττωθεί σε σημαντικό βαθμό.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές ζήτησαν από 98 έγκυες να λάβουν είτε συμπληρώματα λιπαρών οξέων, είτε κάψουλες που περιείχαν ελαιόλαδο, τεσσερις φορές την ημέρα, από την 20ή εβδομάδα κύησης και μέχρι την ημέρα του τοκετού.
Αναλύοντας τα δείγματα κυττάρων που παρέλαβαν από το αίμα του ομφάλιου λώρου αμέσως μετά την τοκετό, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα στις μεμβράνες των κυττάρων ήταν μεγαλύτερη μεταξύ των βρεφών των οποίων οι μητέρες έπαιρναν τα αντίστοιχα συμπληρώματα.
Επιπλέον, το ανοσοποιητικό σύστημα των ίδιων βρεφών είχε ασθενέστερη αντίδραση σε ουσίες που προκαλούν κοινές αλλεργίες, όπως τις φολίδες του δέρματος της γάτας, σε σχέση με τα βρέφη των γυναικών που έπαιρναν απλώς κάψουλες με ελαιόλαδο.
Σε ηλικία ενός έτους τα παιδιά που έφεραν μεγαλύτερες περιεκτικότητες ω-3 λιπαρών οξέων στον οργανισμό τους είχαν τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν αλλεργία στο αβγό αλλά μεγαλύτερη προδιάθεση στο έκζεμα.
Ωστόσο, μεταξύ των παιδιών που τελικά εκδήλωσαν έκζεμα, εκείνα που προέρχονταν από μητέρες οι οποίες έπαιρναν συμπληρώματα λιπαρών οξέων είχαν αλλεργία με μικρότερη οξύτητα.
«Φαίνεται πως τελικά τα λιπαρά οξέα παρέχουν μεγάλη γκάμα προστασίας από πλήθος νοσημάτων και φαινομένων και για το λόγο αυτό θα πρέπει ίσως να αξιοποιούνται σε ευρύτερη βάση», αναφέρει χαρακτηριστικά ένα από τα βασικά μέλη της επιστημονικής ομάδας.