Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Η σόγια στον αγώνα κατά του καρκίνου του μαστού

Η σόγια στον αγώνα κατά του καρκίνου του μαστού

Νέα Υόρκη: Οι γυναίκες που καταναλώνουν συχνά γεύματα που περιέχουν σόγια ή συστατικά σόγιας φαίνεται ότι κινδυνεύουν λιγότερο να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με ιαπωνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the National Cancer Institute.

Νέα Υόρκη: Οι γυναίκες που καταναλώνουν συχνά γεύματα που περιέχουν σόγια ή συστατικά σόγιας φαίνεται ότι κινδυνεύουν λιγότερο να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με ιαπωνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the National Cancer Institute.


Παλαιότερες μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι Ασιάτισσες αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού συγκριτικά με τις γυναίκες του δυτικού κόσμου, κάτι που οφείλεται στη αυξημένη πρόσληψη ισοφλαβονών, ουσίες που περιέχονται σε πολλά γεύματα με βάση τη σόγια.


Στη νεότερη μελέτη ο Δρ Σειχίρο Γιαμαμότο και οι συνεργάτες του στο Εθνικό Αντικαρνικό Ινστιτούτο του Τόκιο, υπέβαλαν σε ιατρική παρακολούθηση 21.000 γυναίκες μέσης ηλικίας για δέκα χρόνια, μετρώντας τις ποσότητες σόγιας που κατανάλωναν και καταγράφοντας τα κρούσματα καρκίνου του μαστού.


Κατά τη διάρκεια της μελέτης 179 γυναίκες εκδήλωσαν καρκίνο του μαστού. Οι γυναίκες που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες σόγιας και ισοφλαβοβών είχαν λίγες πιθανότητες να νοσήσουν συγκριτικά με άλλες που δεν κατανάλωναν τακτικά τέτοιες τροφές.


Αξίζει να σημειωθεί η προσλαμβανόμενη ποσότητα των Ασιατισσών ήταν 250 μεγαλύτερη από την αντίστοιχη καταναλισκόμενη ποσότητα στη Δύση, ενώ και το ποσοστό των γυναικών με καρκίνο του μαστού ήταν σημαντικό μικρότερο από εκείνο των γυναικών των δυτικών χωρών.


Μιλώντας στο Reuters o Δρ Γιαμαμότο επεσήμανε ότι «περαιτέρω έρευνες κρίνονται απαραίτητες για την αποσαφήνιση του ρόλου της σόγιας και των ισοφλαβονών στην εκδήλωση ή μη του καρκίνου του μαστού».


Αναφέρθηκε δε και σε παλαιότερες μελέτες που υποστηρίζουν ότι η ισοφλαβόνη δεν προσφέρει καμιά προστασία έναντι του νοσήματος.


«Εικάζω ότι πρόκειται για λάθη που έγιναν κατά τη μέτρηση των ποσοτήτων ισοφλαβόνης και σόγιας σε μη αντιπροσωπευτικό δείγμα», εξηγεί ο Δρ Γιαμαμότο.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο