Αθήνα: Ανεπαρκείς χαρακτηρίζονται οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τη βελτίωση της περίθαλψης των ψυχικά ασθενών ανά τη Γηραιά Ήπειρο, όπως επισημάνθηκε στο συνέδριο "Ψυχική Υγεία και Σχιζοφρένεια: Open Mind, Open Doors".
Αθήνα: Ανεπαρκείς χαρακτηρίζονται οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τη βελτίωση της περίθαλψης των ψυχικά ασθενών ανά τη Γηραιά Ήπειρο, όπως επισημάνθηκε στο συνέδριο «Ψυχική Υγεία και Σχιζοφρένεια: Open Mind, Open Doors».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, περίπου το 1/4 των Ευρωπαίων πολιτών υποφέρουν από ψυχικές ασθένειες, αρκετοί εξ αυτών δίχως να ζητούν ιατρική βοήθεια.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου του 2002 μεταξύ 16.000 πολιτών από 15 χώρες, το 23,4% ανέφερε ότι υποφέρει από ψυχικές διαταραχές, ενώ μόνο το 25,6% ζήτησε τη συνδρομή κάποιου ειδικού.
Μεταξύ των αναφερόμενων ψυχικών ασθενειών, περιλαμβάνονται η κατάθλιψη, οι ψυχικές διαταραχές και η σχιζοφρένεια.
Η Φινλανδία και η Σουηδία είναι οι χώρες με το μικρότερο ποσοστό πολιτών που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες, ενώ η Ιταλία και η Πορτογαλία παρουσιάζουν τα περισσότερα κρούσματα ψυχικών διαταραχών.
Επίσης, οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο από τους άνδρες – 27,6% έναντι 18,9% – ενώ οι πιο κρίσιμες ηλικίες για την εμφάνιση κρουσμάτων είναι μεταξύ 45-64 ετών.
Σύμφωνα με το συντονιστή ερευνών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Σέκαρ Σαξένα, περισσότερο από το 20% των Ευρωπαίων πολιτών έχουν ευαισθητοποιηθεί απέναντι σε αυτούς που υποφέρουν ψυχικά.
Στην ίδια έκθεση αναφέρεται, επίσης, ότι πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων και αρκετών υποψήφιων προς ένταξη στην Ε.Ε., δεν διαθέτουν εθνική πολιτική για την αντιμετώπιση της ψυχικής υγείας. Επιπλέον, εντοπίστηκαν ελλείψεις στη σωστή αντιμετώπιση και θεραπεία του προβλήματος, καθώς και ανεπαρκής εκπαίδευση του προσωπικού στο χώρο της υγείας.
Τέλος, αναφέρθηκε ότι οι μισές περίπου χώρες της Ε.Ε. διαθέτουν μόνο το 1% – 4% του εθνικού προϋπολογισμού τους για την υγεία στον τομέα της ψυχικής υγείας.
Αναρωτιέσαι γιατί κάποιοι άνθρωποι αποκτούν τεράστια επιρροή και followers στα social media, ενώ άλλοι μένουν στην αφάνεια; Η ψυχολογία έχει την απάντηση.
Kάθε Κυριακή στις 11:30 π.μ, σε μια παράσταση για όλη την οικογένεια που υμνεί τη φιλία, την ελευθερία και το μεγάλο ταξίδι της ζωής από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση.
Η παράσταση «φαινόμενο» για την ζωή του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, με πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές σε όλο τον κόσμο, έρχεται στις 25 και 26 Απριλίου στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας