Μισό εκατομμύριο άνθρωποι πάσχουν από παχυσαρκία
Αθήνα: Μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι σ' όλο τον κόσμο πάσχουν από παχυσαρκία, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν με την ευκαιρία του 2ου Διεθνούς Μετεκπαιδευτικού Σεμιναρίου με θέμα: Παχυσαρκία και Σακχαρώδης Διαβήτης.
Αθήνα: Μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο πάσχουν από παχυσαρκία, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν με την ευκαιρία του 2ου Διεθνούς Μετεκπαιδευτικού Σεμιναρίου με θέμα: Παχυσαρκία και Σακχαρώδης Διαβήτης.
Για την επιδημία της παχυσαρκίας και σύμφωνα με τις έρευνες, το 30-50% της μεταβλητότητας στο σωματικό βάρος καθώς και στο ποσοστό της κατανομής του λίπους στο σώμα, εξαρτάται από γενετικούς παράγοντες.
Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος οφείλεται σε άλλους παράγοντες όπως είναι η ποσότητα και η ποιότητα της τροφής, η σωματική δραστηριότητα και η ψυχική μας υγεία, καταστάσεις οι οποίες μπορούν να ελεγχθούν και να τροποποιηθούν.
Επίσης, ένα σημαντικό πρόβλημα της εποχής μας είναι η παρουσία διαταραχών της διατροφικής συμπεριφοράς στους παχύσαρκους ασθενείς. Συχνότερη είναι η παροξυσμική (επεισοδιακή) υπερφαγία, η οποία χαρακτηρίζεται από εξάρσεις μεγάλης υπερφαγίας και απώλειας ελέγχου της πρόσληψης τροφής.
Σε μελέτη του Τμήματος Παχυσαρκίας-Mεταβολισμού-Eνδοκρινολογίας του Νοσοκομείου «YΓEIA», σε 415 παχύσαρκους ασθενείς (119 άνδρες και 296 γυναίκες), 21% των ανδρών και 34,1% των γυναικών παρουσίασαν επεισοδιακή υπερφαγία.
Τα άτομα αυτά είχαν στο ιστορικό τους αυξομειώσεις βάρους και παρουσίαζαν μείωση του μυϊκού ιστού με δυσανάλογη αύξηση του λιπώδη ιστού και συχνότερη κατάθλιψη, ήσαν δηλ. άτομα τα οποία είχαν δυσκολία στην απώλεια βάρους.
Το κόστος της παχυσαρκίας αφορά τόσο στα συστήματα υγείας των διαφόρων χωρών (υπολογίζεται σε 2-7% των συνολικών δαπανών για την υγεία), όσο και στην κακή ποιότητα ζωής του ίδιου του παχύσαρκου ασθενή, με μειωμένες προοπτικές επαγγελματικής απασχόλησης, μειωμένο εισόδημα, κοινωνικό στιγματισμό και απομόνωση που οδηγεί σε χαμηλή αυτοεκτίμηση και κατάθλιψη.
Ελπίδες για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ανακύπτουν από το χώρο της φαρμακοθεραπείας. Ήδη κυκλοφορεί σε πολλές χώρες και στη χώρα μας η «σιβουτραμίνη», ουσία η οποία δρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί μείωση της πρόσληψης της τροφής και αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας.
Πηγή: ΑΠΕ
health.in.gr
- Αυτοκίνητο έπεσε στο λιμάνι του Πειραιά – Σώα η οδηγός
- Χημικά, πετροπόλεμος και συλλήψεις: Σοβαρά επεισόδια στο Παρίσι μετά τη λήξη του Σενεγάλη – Μαρόκο (vids)
- Έβρισαν τον Ντίαθ οι συμπαίκτες του για το πέναλτι!
- Η Euroleague όρισε τον Ντιφαλά στο Παναθηναϊκός – Μπασκόνια
- Γροιλανδία: «Δεν σκέφτομαι πλέον αποκλειστικά την ειρήνη» – Νέες απειλές Τραμπ και έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες
- Ταΰγετος: «Είχαν κακώσεις και δεν μπορούσανε να περπατήσουν» – Αίσιο τέλος για τους 8 ορειβάτες
- Αγρότες: Ψαλιδίζει τις προσδοκίες ο Τσιάρας – «Η κυβέρνηση έχει κάνει τις τελικές της ανακοινώσεις»
- Η Τόνια Σωτηροπούλου αποχαιρετά τον πατέρα της – Η συγκινητική ανάρτησή της
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Ρωσία: Θαμμένες κάτω από το χιόνι ολόκληρες γειτονιές – Σκάβουν τούνελ για να φτάσουν στα σπίτια τους [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/Capture-110-134x85.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/lucas-marconnet-Kls_Hq8p-xI-unsplash-315x220.jpg)












































![Ρωσία: Θαμμένες κάτω από το χιόνι ολόκληρες γειτονιές – Σκάβουν τούνελ για να φτάσουν στα σπίτια τους [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/Capture-110-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442