Λονδίνο: Η εμμηνόπαυση αυξάνει την επιθυμία για κατανάλωση γλυκών τροφών, όπως επισημαίνει έρευνα Τούρκων επιστημόνων, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Dental Journal.
Λονδίνο: Η εμμηνόπαυση αυξάνει την επιθυμία για κατανάλωση γλυκών τροφών, όπως επισημαίνει έρευνα Τούρκων επιστημόνων, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Dental Journal.
Συγκεκριμένα, μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, επισημαίνουν ότι οι ορμονικές αλλαγές που υφίσταται το γυναικείο σώμα κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης επηρεάζουν τη γεύση.
Ως συνέπεια οι γυναίκες αδυνατούν να αντιληφθούν τη γεύση των γλυκών τροφών και τείνουν να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές, ώστε να ικανοποιήσουν αυτό το τεχνητό συναίσθημα της έλλειψης.
Τα συμπεράσματα των Τούρκων ερευνητών βασίστηκαν στη μελέτη 20 γυναικών με μέση ηλικία τα 60 έτη, οι οποίες είχαν εισέλθει στη μετεμμηνοπαυσιακή περίοδο, τις οποίες σύγκριναν με μια ομάδα 20 ανδρών του ίδιου ηλικιακού μέσου όρου.
Από το σύνολο των συμμετεχόντων στην έρευνα ζητήθηκε να δοκιμάσουν μια σειρά από τροφές με διαφορετικές γεύσεις και να τις αναγνωρίσουν ως αλμυρές, γλυκές ή πικρές.
Όσον αφορά την αναγνώριση των αλμυρών και των πικρών τροφών, δεν παρατηρήθηκαν διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα. Ωστόσο, ο γυναίκες εμφάνιζαν δυσκολία ως προς την αναγνώριση των γλυκών τροφών.
Από τις γυναίκες ζητήθηκε, επίσης, να αναφέρουν αν παρατήρησαν κάποιες αλλαγές στη γεύση τους έπειτα από την είσοδο στην εμμηνόπαυση ή αν άλλαξαν οι διατροφικές συνήθειές τους.
Το 35% εξ αυτών ανέφεραν ότι είχαν όντως εντοπίσει αλλαγές στην ικανότητά τους να διαχωρίζουν τις γεύσεις και το 45% ότι το διαιτολόγιό τους είχε αλλάξει αρκετά.
Οι επιστήμονες εξήγησαν ότι αδυνατούν να εντοπίσουν τις βαθύτερες αιτίες για τις οποίες η εμμηνόπαυση πυροδοτεί αυτές τις αλλαγές στη γεύση αλλά τόνισαν πως το φαινόμενο ίσως εξηγεί τους λόγους για τους οποίους πολλές γυναίκες της μέσης ηλικίας αποκτούν απότομα μεγάλο σωματικό βάρος.
Τέλος τόνισαν ότι το φαινόμενο θα πρέπει να τύχει μεγάλης προσοχής, διότι ενδέχεται να οδηγήσει έως και στην εκδήλωση διαβήτη.