Κοινοτική οδηγία για τον περιορισμό χρήσης χρωστικής ουσίας σε ζωοτροφές
Βρυξέλες: Οδηγία για τον περιορισμό χρήσης της χρωστικής ουσίας κανθαξανθίνης στις ζωοτροφές, για λόγους προστασίας της υγείας του καταναλωτή, υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου.
Βρυξέλες: Οδηγία για τον περιορισμό χρήσης της χρωστικής ουσίας κανθαξανθίνης στις ζωοτροφές, για λόγους προστασίας της υγείας του καταναλωτή, υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου.
Συγκεκριμένα, η οδηγία της Επιτροπής έρχεται μετά από επιστημονικές έρευνες που έδειξαν ότι η παρουσία υψηλού ποσοστού κανθαξανθίνης σε τρόφιμα, πιθανόν να συνδέεται με την εμφάνιση προβλημάτων όρασης στα άτομα που τα καταναλώνουν.
Η κανθαξανθίνη είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται ως προσθετική σε τρόφιμα και ειδικότερα για να προσθέσει κοκκινωπό χρώμα στους σολομούς, τους κρόκους των αυγών και σε προϊόντα πουλερικών.
Η κανθαξανθίνη χρησιμοποιείται στην παραγωγή σολομών σε ιχθυοτροφεία προκειμένου να έχουν το ίδιο χρώμα με τους σολομούς, που υπάρχουν στη θάλασσα και οι οποίοι έχουν ροζ χρώμα επειδή τρέφονται με γαρίδες.
Στην περίπτωση των πουλερικών και των κρόκων των αυγών, η κανθαξανθίνη χρησιμοποιείται για να τους δώσει ένα πιο λαμπερό κίτρινο χρώμα, το οποίο, όπως αναφέρει η Επιτροπή, ελκύει τους καταναλωτές.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η μη χρήση της συγκεκριμένης ουσίας θα επηρεάσει το χρώμα των προϊόντων αλλά όχι και την ποιότητα τους. Η οδηγία θα τεθεί σε εφαρμογή 20 μέρες μετά την επίσημη δημοσίευση της από την Επιτροπή και θα πρέπει να ενταχθεί στις εθνικές νομοθεσίες των κρατών μελών μέχρι την 1η Δεκεμβρίου του 2003.
Τα συστατικά του χυμού παντζαριού υποστηρίζουν την καρδιά και την κυκλοφορία του αίματος, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη φυσική ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.