Formula 1: Grand Prix Ουγγαρίας, η μάχη συνεχίζεται
Εξι Grand Prix απομένουν για να ολοκληρωθεί το πιο συναρπαστικό Πρωτάθλημα Formula 1 των τελευταίων ετών και η μάχη για την κατάκτηση των τίτλων Οδηγών και Κατασκευαστών είναι έντονη. Μετά το απρόβλεπτο και θεαματικό Γερμανικό Grand Prix λοιπόν, η Formula 1 μεταφέρεται στην Ουγγαρία και στην πίστα του Hungaroring, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Βουδαπέστη, […]
Εξι Grand Prix απομένουν για να ολοκληρωθεί το πιο συναρπαστικό Πρωτάθλημα Formula 1 των τελευταίων ετών και η μάχη για την κατάκτηση των τίτλων Οδηγών και Κατασκευαστών είναι έντονη. Μετά το απρόβλεπτο και θεαματικό Γερμανικό Grand Prix λοιπόν, η Formula 1 μεταφέρεται στην Ουγγαρία και στην πίστα του Hungaroring, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Βουδαπέστη, όπου θα διεξαχθεί ο 12ος γύρος του Πρωταθλήματος.
Η μορφολογία της πίστας του Hungaroring, αλλά και η τροπή που έχει πάρει το πρωτάθλημα αναμένεται να δώσουν την ευκαιρία στους θεατές να παρακολουθήσουν ένα ακόμα συναρπαστικό Grand Prix, το οποίο θα τους κρατήσει σε αγωνία μέχρι και το πέσιμο της καρό σημαίας.
Στη βαθμολογία των οδηγών οι διαφορές έχουν εξανεμιστεί. Στην πρώτη θέση εξακολουθεί να βρίσκεται ο Michael Schumacher, νιώθει όμως πλέον έντονα την καυτή ανάσα των David Coulthard και Mika Hakkinen, που ισοβαθμούν στη δεύτερη θέση, με δύο μόλις βαθμούς διαφορά από το Γερμανό. Στη διεκδίκηση του τίτλου προστέθηκε και ο Rubens Barrichello, μετά την εκπληκτική πρώτη νίκη της καριέρας του που σημείωσε στη Γερμανία και τον έφερε μόλις δέκα βαθμούς πίσω από τον team-mate του.
Πάντως, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου της Ferrari, Luca de Montezemolo, δεν θα πρέπει να περιμένουμε να δημιουργηθεί εσωτερικός ανταγωνισμός, καθώς προέχει το συμφέρον της ομάδας που επιβάλει την κατάκτηση και των δύο τίτλων.
Η μάχη και η αγωνία των θεατών θα ξεκινήσουν από τα χρονομετρημένα δοκιμαστικά του Σαββάτου, στα οποία όλοι οι οδηγοί θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν μία καλή θέση για την εκκίνηση, κάτι που κρίνεται απαραίτητο στην πίστα Hungaroring, όπου τα προσπεράσματα στη διάρκεια του αγώνα είναι απαγορευτικά.
Το ενδιαφέρον του αγώνα όμως αναμένεται να κορυφωθεί λίγο πριν σβήσουν τα κόκκινα φώτα της εκκίνησης. Ολα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στη Ferrari με τον νούμερο 3, οι καρδιές των χιλιάδων tifosi θα σταματήσουν να χτυπούν και όλοι θα περιμένουν με αγωνία να δούνε αν θα καταφέρει επιτέλους ο Michael Schumacher να στρίψει στην πρώτη στροφή και να ολοκληρώσει τον πρώτο γύρο.
Τα πράγματα για το Γερμανό οδηγό και τη Scuderia έχουν δυσκολέψει αρκετά και δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες απώλειες. Ο Schumi, έχοντας αφήσει πίσω του τις τρεις συνεχείς εγκαταλείψεις στα τελευταία Grand Prix, θα ταξιδεύσει στην Ουγγαρία αποφασισμένος να πάρει τη νίκη και τους πολύτιμους βαθμούς της και ευελπιστεί ότι καμία ατυχία δεν θα ανατρέψει τα σχέδια του για τέταρτο συνεχόμενο αγώνα.
Η Ferrari όλη την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιούσε δοκιμές στην ιδιόκτητη πίστα του Fiorano, η οποία διαθέτει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με την πίστα της Ουγγαρίας. Οι περισσότερες ώρες των δοκιμών αναλώθηκαν στο να βρεθεί το κατάλληλο αεροδυναμικό στήσιμο των μονοθεσίων.
Ενώ, «για το φόβο των Ιουδαίων», η ομάδα θα μεταβεί στην Ουγγαρία έχοντας στις αποσκευές της τέσσερα μονοθέσια: από ένα κανονικό και ένα εφεδρικό μονοθέσιο για κάθε οδηγό, «για να αποφευχθούν τα όποια προβλήματα», όπως δήλωσε και ο Jean Todt.
Η ομάδα της McLaren πραγματοποίησε την προετοιμασία της, όπως και οι περισσότερες ομάδες άλλωστε, στην πίστα της Valencia στην Ισπανία. Εκεί οι τρεις οδηγοί της ομάδας, Mika Hakkinen, David Coulthard και ο δοκιμαστής Olivier Panis, δοκίμασαν κάποια διαφοροποιημένα αεροδυναμικά βοηθήματα, ιδανικά, κατά τη βρετανική ομάδα, για τις συνθήκες που θα αντιμετωπίσουν στην Ουγγαρία.
Ο στόχος των δύο οδηγών είναι να επαναλάβουν το περσινό 1-2. Οι συνεχείς τερματισμοί μέσα στην βαθμολογούμενη εξάδα έχουν αφαιρέσει από την ομάδα το άγχος των πρώτων αγώνων που έβλεπαν τον M.Schumacher και τη Ferrari να απομακρύνονται στον πίνακα των βαθμολογιών.
Η ομάδα, εκμεταλλευόμενη τις ατυχίες και τα προβλήματα του αντιπάλου, όχι μόνο κατάφερε να εκμηδενίσει τη διαφορά τους στη βαθμολογία, αλλά μετέδωσε στη Ferrari και το άγχος για την εξέλιξη του πρωταθλήματος.
Οι υπόλοιπες ομάδες και οι οδηγοί μπορεί να βρίσκονται πολύ πίσω στην κατάταξη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν δίνουν και αυτοί τη δική τους ξεχωριστή μάχη, που θα συνεχιστεί και στην Ουγγαρία.
Στο στρατόπεδο της Jordan, οι οδηγοί θα προσπαθήσουν να επαναλάβουν την εξαιρετική εμφάνιση της Γερμανίας (μέχρι την εγκατάλειψη του Frentzen και την ποινή του Trulli). Τα μονοθέσιά της στους τελευταίους αγώνες έχουν ανακτήσει και πάλι την περσινή τους θέση στον τομέα των επιδόσεων και βρίσκονται πίσω από τη Ferrari και τη McLaren.
Οι οδηγοί είναι γρήγοροι και η βρετανική ομάδα θέλει οπωσδήποτε να κατακτήσει την τρίτη θέση του πρωταθλήματος. Μόνο εμπόδιο στο στόχο της είναι η έλλειψη αξιοπιστίας, η οποία έχει ως επακόλουθο τις εγκαταλείψεις που έχουν στερήσει από την ομάδα και τους οδηγούς αρκετούς βαθμούς φέτος. Η αξιοπιστία θα είναι και πάλι ο μόνος αντίπαλος της ομάδας στο Ουγγρικό Grand Prix.
Στην ομάδα της BAR είναι ενθουσιασμένοι με την ανανέωση του συμβολαίου του Jacques Villeneuve και την ανακοίνωση της συμφωνίας με τη Honda για την προμήθεια των κινητήρων. Η προετοιμασία της ομάδας πήγε καλά και η BAR ελπίζει ότι στην Ουγγαρία θα καταφέρει να ανέβει πρώτη φορά στο βάθρο.
Κάτι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Εάν ο Villeneuve καταφέρει να εξασφαλίσει μία καλή θέση στην εκκίνηση και εάν πραγματοποιήσει άλλη μία από τις τρομερές εκκινήσεις, που τον χαρακτηρίζουν φέτος, τότε ίσως να πραγματοποιηθεί το όνειρο του Καναδού και της ομάδας του.
Η Williams πραγματοποίησε και αυτή τις δοκιμές της στην πίστα της Valencia και στοχεύει στην επανάληψη της καταπληκτικής εμφάνισης του προηγούμενου αγώνα, στον οποίο ο νεαρός οδηγός της ομάδας, Jenson Button, είχε τερματίσει στην τέταρτη θέση.
Η ομάδα της Jaguar και ο Eddie Irvine πιστεύουν ότι τα χαρακτηριστικά της πίστας του Hungaroring ταιριάζουν στις δυνατότητες του μονοθεσίου της ομάδας και, μετά τις τριήμερες δοκιμές στη Valencia, ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να επαναλάβουν την τέταρτη θέση του Μονακό.
Για την επίδοση της Benetton δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις, όπως άλλωστε και στους προηγούμενους αγώνες της χρονιάς. Αν το μονοθέσιο ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των οδηγών και του αγώνα, τότε θα πρέπει να περιμένουμε τον Giancarlo Fisichella να τερματίζει μέσα στις πρώτες έξι θέσεις.
Εκπληξη όμως μπορεί να προκαλέσει και ο Alex Wurz, που βρίσκεται σε αναζήτηση ομάδας για την επόμενη χρονιά και θα δώσει τον καλύτερο εαυτό του μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος, προκειμένου να εξασφαλίσει ένα μονοθέσιο για το 2001, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον Ricardo Zonta της BAR που βρίσκεται στην ίδια θέση με τον Αυστριακό.
Από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες ο μόνος που δείχνει ικανός για την έκπληξη και τον τερματισμό μέσα στη βαθμολογούμενη εξάδα είναι ο Mika Salo με τη Sauber, που φέτος έχει πραγματοποιήσει αρκετές καλές εμφανίσεις.
Οι οδηγοί των ομάδων της Minardi και της Prost δεν κατάφεραν να απειλήσουν κανέναν στους προηγούμενους αγώνες και μάλλον κατά αυτό τον τρόπο θα ολοκληρώσουν και το υπόλοιπο της χρονιάς.
Ολα δείχνουν ότι το φετινό πρωτάθλημα είναι το πιο αμφίρροπο των τελευταίων ετών, αφού οι διεκδικητές είναι πολλοί και η μάχη αναμένεται να είναι σκληρή μέχρι το τέλος.