Τα διαιτητικά προϊόντα δεν βοηθούν στην απώλεια βάρους
Νέα Υόρκη: Τα διαιτητικά προϊόντα τελικά δεν βοηθούν στην απώλεια βάρους. Αντίθετα, έχουν συμβάλει στην αύξηση της παχυσαρκίας και στην ανάδειξή της σε σύγχρονη επιδημία, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΑΗΑ).
Νέα Υόρκη: Τα διαιτητικά προϊόντα τελικά δεν βοηθούν στην απώλεια βάρους. Αντίθετα, έχουν συμβάλει στην αύξηση της παχυσαρκίας και στην ανάδειξή της σε σύγχρονη επιδημία, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΑΗΑ).
Σε έκθεσή της που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Circulation: Journal of the American Heart Association, επισημαίνεται η λανθασμένη νοοτροπία ότι οι light τροφές μπορούν να καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες χωρίς να προσθέτουν περιττά κιλά.
Ωστόσο, αυτό είναι μόνο ένας μύθος, διότι ενώ τα προϊόντα αυτά περιέχουν λιγότερα λίπη συγκριτικά με τα υπόλοιπα τρόφιμα, συνήθως περιλαμβάνουν περισσότερη ζάχαρη και συνολική θερμιδική αξία. Συστήνεται δε στους ενήλικες που επιθυμούν να χάσουν βάρος και να διατηρηθούν υγιείς να επικεντρωθούν στην ποσότητα των γευμάτων και στην πιστή υιοθέτηση της διατροφικής πυραμίδας.
Σύμφωνα με τη διατροφική πυραμίδα, το 60% των ημερήσιων θερμίδων ενός ατόμου πρέπει να προέρχεται από υδατάνθρακες, όπως δημητριακά, φρούτα και λαχανικά. Το 30% χρειάζεται να πηγάζει από λίπη, εκ των οποίων το 10% από κορεσμένα λίπη όπως κρέας και πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα. Τέλος, το καθημερινό διαιτολόγιο πρέπει να περιέχει σε ποσοστό 15% τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες.
Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΑΗΑ, η Δρ Τζούντιθ Γουίλι-Ροσέτ του Ιατρικού Ινστιτούτου Αλμπερτ Αϊνστάιν συστήνει στους καταναλωτές να συγκρίνουν τις ετικέτες των τροφών που αγοράζουν ώστε να μην παραπλανιούνται από διαιτητικά προϊόντα που τελικά προσθέτουν κιλά.
Η έκδοση της ανακοίνωσης έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή, καθώς πολλές έρευνες δείχνουν ότι ο αριθμός των παχύσαρκων ατόμων τόσο στην Αμερική όσο και σε άλλες χώρες διπλασιάζεται, ενώ οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 αυξήθηκαν κατά 1/3 στη δεκαετία του ’90. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι παιδιά ηλικίας δέκα ετών πάσχουν στις μέρες μας από διαβήτη τύπου 2, ασθένεια που συνήθως διαγιγνώσκεται σε άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω και σχετίζεται άμεσα με την παχυσαρκία.