Ανοίγει της πύλες του το σπίτι του Παύλου Κουντουριώτη
Το σπίτι του ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη στην Ύδρα θα μπορούν να επισκέπτονται από το μεσημέρι του Σαββάτου ντόπιοι και μη, ύστερα από την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης και μετατροπής του σε μουσείο.
Το σπίτι του ναυάρχου και πρώτου προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Παύλου Κουντουριώτη στην Ύδρα θα μπορούν να επισκέπτονται από το μεσημέρι του Σαββάτου ντόπιοι και μη, ύστερα από την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης και μετατροπής του σε μουσείο.
Το μνημειακό κτιριακό συγκρότημα, συνολικού εμβαδού 1.300 τ.μ., αγοράσθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1991, προκειμένου να μετατραπεί σε μουσείο της οικογένειας Κουντουριώτη, αλλά και της μεταβυζαντινής τέχνης και ιστορίας της Ύδρας, ενώ οι απόγονοι της οικογένειας δώρισαν στο ελληνικό δημόσιο όλα τα κινητά του αντικείμενα.
Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν χρηματοδοτήθηκαν από το Β Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης με το ποσό των 185.000 ευρώ, ενώ η μελέτη εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟ, η οποία είχε και την ευθύνη της δημοπράτησης, διοίκησης και επίβλεψης του έργου, που εκτελέστηκε από την ΓΝΩΜΩΝ Α.Τ.Ε.
Τα έργα αποκατάστασης περιέλαβαν την εξυγίανση των λιθοδομών, την επισκευή και ενίσχυση του φέροντος οργανισμού της στέγης και των πατωμάτων, τη συντήρηση των ξυλόγλυπτων ψευδοροφών και των λοιπών ξύλινων κατασκευών και επίπλων, την απάλειψη των κακότεχνων νεωτερικών επεμβάσεων, επιχρίσματα, υδροχρωματισμούς, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και την αποκατάσταση του κήπου με νέες φυτεύσεις.
Τα δωμάτια των δύο ανώτερων επιπέδων, με τα οικογενειακά πορτραίτα στους τοίχους και τα προσωπικά αντικείμενα του ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη στο γραφείο και το υπνοδωμάτιό του, παρουσιάζουν την ιστορία της οικογένειας που συνδέθηκε με αυτή της νεώτερης Ελλάδας. Από την άλλη πλευρά, οι χώροι του ισογείου προορίζονται για περιοδικές εκθέσεις και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες, ενώ τα παράσπιτα υποστηρίζουν τη λειτουργία του μουσείου.
Το αρχοντικό Κουντουριώτη βρίσκεται στα δυτικά του λιμανιού της Ύδρας, στην πλαγιά χαμηλού υψώματος. Κτίσθηκε από τον παππού του Παύλου, Γεώργιο, την 1η δεκαπενταετία του 19ου αιώνα, εποχή μιας μεγάλης οικονομικής άνθισης του νησιού. Προεστός της Ύδρας και πρόεδρος του Εκτελεστικού το 1824, ο Γεώργιος Κουντουριώτης ανήκε σε μία από τη σημαντικότερες και πλουσιότερες οικογένειες της Ύδρας.
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.