Το χρονοδιάγραμμα διεύρυνσης της ΕΕ δεν αφορά στη λύση του Κυπριακού, λέει ο Ντενκτάς
Το χρονοδιάγραμμα για τη διεύρυνση της ΕE δεν αφορά στη λύση του Κυπριακού, υποστήριξε ο Ρ.Ντενκτάς την Πέμπτη. Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή αρχίζουν εκ νέου, οι συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς, παρουσία του Αλβάρο Ντε Σότο και του Τόμας Γουέστον.
53
Το χρονοδιάγραμμα για τη διεύρυνση της ΕE είναι δεσμευτικό μόνο για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση, υποστήριξε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντενκτάς, από το Στρασβούργο, την Πέμπτη. Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτό το χρονοδιάγραμμα δεν πρέπει να εκληφθεί ως χρονοδιάγραμμα για τη λύση του Κυπριακού».
Ο Ντενκτάς επέκρινε την ΕΕ γιατί «από τη μια δίνει 15 χρόνια περιθώριο για την ένταξη της Τουρκίας και από την άλλη, πιέζει τις δυο πλευρές στην Κύπρο να λύσουν το Κυπριακό μέσα σε ένα χρόνο». Επίσης, κατηγόρησε την ΕΕ για «πολιτική προκλησης», εξαιτίας των διαβεβαιώσεων που δίνει στην ελληνοκυπριακή πλευρά για ένταξη ως πλήρες μέλος, χωρίς λύση στο Κυπριακό.
Εν τω μεταξύ, «επιφυλακτικά αισιόδοξος» για την επίλυση του Κυπριακού, πριν από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, εμφανίστηκε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος, Γκίντερ Φερχόιγκεν. Ο ίδιος κάλεσε την Τουρκία να συνεχίσει τις προσπάθειες για την εκπλήρωση των πολιτικών και οικονομικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης.
Ειδικότερα για το Κυπριακό, ο κοινοτικός επίτροπος εξέφρασε την εκτίμηση ότι αμφότεροι οι διαπραγματευόμενοι είναι αποφασισμένοι και επιθυμούν να φτάσουν σε βιώσιμη πολιτική λύση και σημείωσε ότι ο ίδιος ενθαρρύνει τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις συνομιλίες, με εποικοδομητικό τρόπο, και να αξιοποιήσουν το παράθυρο ευκαιρίας που παρουσιάζεται, ώστε να πετύχουν μια βιώσιμη, λειτουργική και ειρηνική λύση, πριν από την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στο τέλος του 2002.
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή αρχίζουν εκ νέου οι συνομιλίες Κληρίδη – Ντενκτάς, οι οποίες θα διεξαχθούν παρουσία του ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Αλβάρο Ντε Σότο, ο οποίος έφτασε σήμερα στην Κύπρο. Για τη Λευκωσία αναχωρεί απόψε ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τόμας Γουέστον.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Εξαπλώνεται το φαινόμενο του shrinkflation στα σούπερ μάρκετ – Τι να προσέχουμε
- Νέα σενάρια για τον Πίτερς: «Έχει δεσμευτεί εδώ και εβδομάδες»
- Μαίρη Συνατσάκη: Έτοιμη για δεύτερο παιδί;
- Δίκη Τεμπών: Συνεχίζεται σήμερα η διαδικασία – Το Δημόσιο δηλώνει υποστήριξη σε κατηγορίες
- Το «κόλπο γκρόσο» της Ρεάλ, η επιστροφή του Παζ και το… λογιστικό αριστούργημα του Πέρεθ
- Επιδείνωση της κατάστασης στο Μάλι
- ΗΠΑ: Επεισόδιο με πυροβολισμούς στο Όστιν – Αναφορές για τραυματίες
- Αιματηρό επεισόδιο στη Θεσσαλονίκη – Πυροβόλησαν 28χρονο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 27.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/anthony-E4SigA-v5l4-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442