Λονδίνο: Η υπερβολική χρήση νιτρωδών λιπασμάτων στις καλλιέργειες λαχανικών μπορεί να είναι το αίτιο της ραγδαίας αύξησης του καρκίνου της γαστροοισοφαγικής συμβολής τα τελευταία χρόνια στη Βρετανία. Την επισήμανση αυτή αναφέρουν ερευνητές από τη Σκοτία με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Medical Association.
Λονδίνο: Η υπερβολική χρήση νιτρωδών λιπασμάτων στις καλλιέργειες λαχανικών μπορεί να είναι το αίτιο της ραγδαίας αύξησης του καρκίνου της γαστροοισοφαγικής συμβολής τα τελευταία χρόνια στη Βρετανία. Την επισήμανση αυτή αναφέρουν ερευνητές από τη Σκοτία με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Medical Association.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης μελέτησαν τη συσχέτιση ανάμεσα στην αύξηση της χρήσης λιπασμάτων στη γεωργία και τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων καρκίνου της γαστροοισοφαγικής συμβολής (το σημείο όπου ο οισοφάγος ενώνεται με το στομάχι) και παρατήρησαν ότι τα δύο γεγονότα έχουν παράλληλη εξέλιξη.
Ο επικεφαλής των ερευνών, Δρ Κένεθ Μακ Κολ, δήλωσε στο BBC ότι «η έρευνά μας δείχνει πιθανή συσχέτιση του καρκίνου της γαστροοισοφαγικής συμβολής με τα νιτρώδη λιπάσματα» και συμπλήρωσε: «Πάντως, οι καταναλωτές δεν μπορούν να νιώθουν ασφάλεια με την επιλογή βιολογικών προϊόντων, καθώς ακόμα και οι παραδοσιακοί τρόποι λίπανσης, όπως η κοπριά, απελευθερώνουν σημαντικές ποσότητες νιτρικών ιόντων».