Τρίτη 21 Απριλίου 2026
weather-icon 17o
Σε περίπτωση ανάγκης οι χερσαίες δυνάμεις των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν – Έκρηξη στην Καμπούλ

Σε περίπτωση ανάγκης οι χερσαίες δυνάμεις των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν – Έκρηξη στην Καμπούλ

Ο επικεφαλής της αμερικανικής εκστρατείας κατά του Αφγανιστάν διευκρινίζει ότι χερσαίες δυνάμεις ενδέχεται να αναπτυχθούν σε αφγανικό έδαφος σε περίπτωση ανάγκης. Εν τω μεταξύ, έκρηξη ρουκέτας συγκλόνισε την Τετάρτη το προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ.

37

Ο επικεφαλής της αμερικανικής εκστρατείας κατά του Αφγανιστάν διευκρινίζει ότι κανονικές χερσαίες δυνάμεις ενδέχεται να αναπτυχθούν σε περίπτωση ανάγκης, τονίζοντας ότι στο αφγανικό έδαφος βρίσκονται αυτήν τη στιγμή μόνο ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ. Εν τω μεταξύ, έκρηξη ρουκέτας συγκλόνισε το πρωί της Τετάρτης το προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ.


Αφγανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι η έκρηξη προκλήθηκε πιθανότατα όταν δύο παιδιά που μάζευαν ξύλα προσπάθησαν να μεταφέρουν μία ρουκέτα. Αλλη στρατιωτική πηγή απέδωσε πάντως την έκρηξη σε κατά λάθος εκτόξευση ρουκέτας από ένα στρατιώτη. Θύματα δεν αναφέρθηκαν.


Αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις ενδέχεται να αναπτυχθούν στο Αφγανιστάν σε περίπτωση ανάγκης, δήλωσε από την Τασκένδη, πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, ο στρατηγός Τόμι Φρανκς, επικεφαλής της αμερικανικής αφγανικής εκστρατείας.


«Η χρησιμοποίηση διαφόρων δυνάμεων παραμένει στην ημερήσια διάταξη και είναι πιθανό να καταφύγουμε στη μία ή την άλλη δύναμη» τόνισε ο στρατηγός Φρανκς σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν.


Προς το παρόν, δεν υπάρχουν κανονικές χερσαίες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αφγανιστάν, διευκρίνισε ο στρατηγός Φρανκς, προσθέτοντας ότι στο αφγανικό έδαφος βρίσκονται μόνο άνδρες των ειδικών δυνάμεων. «Οι μέχρι σήμερα επιχειρήσεις συνδυάζουν τη δράση της αεροπορίας και των ειδικών δυνάμεων» είπε ο Αμερικανός στρατηγός που μετέβη στο Ουζμπεκιστάν για να επιθεωρήσει τα αμερικανικά στρατεύματα που σταθμεύουν σε μια πρώην σοβιετική βάση.


Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές του Ουζμπεκιστάν, στη χώρα σταθμεύουν ήδη περίπου 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες.


Τη Δευτέρα η διάσκεψη στο Βερολίνο


Η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το μέλλον του Αφγανισταν θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Βερολίνο, ανακοίνωσε από την Ουάσινγκτον, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες πληροφορίες Αμερικανών αξιωματούχων.


«Είμαστε ευτυχείς και αισθανόμαστε τιμή που θα φιλοξενήσουμε αυτήν τη διάσκεψη» δήλωσε ο κ. Φίσερ σε συνέντευξη Τύπου που έγινε στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Απριλίου 2026
Cookies