Τρίτη 21 Απριλίου 2026
weather-icon 16o
Διαπραματεύσεις για την ασφαλή έξοδο των Ταλιμπάν από το Κουντούζ

Διαπραματεύσεις για την ασφαλή έξοδο των Ταλιμπάν από το Κουντούζ

Για την ασφαλή έξοδό τους από το πολιορκημένο Κουντούζ αναμένεται να συζητήσουν, την Τρίτη, δύο διοικητές των Ταλιμπάν με τους εκπροσώπους της Βόρειας Συμμαχίας, η οποία έχει δώσει προθεσμία τριών ημερών για την παράδοση της πόλης.

37

Δύο διοικητές των Ταλιμπάν ενδέχεται να μεταβούν την Τρίτη στην πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ του βόρειου Αφγανιστάν, προκειμένου να συζητήσουν για την ασφαλή έξοδο των χιλιάδων μαχητών τους που βρίσκονται πολιορκημένοι στη βόρεια πόλη Κουντούζ. Η Βόρεια Συμμαχία έδωσε στους Ταλιμπάν προθεσμία τριών ημερών για να παραδοθούν και να εγκαταλείψουν την πόλη.


Όπως δήλωσε ο Ουζμπέκος πολέμαρχος της Βόρειας Συμμαχίας, στρατηγός Αμπντούλ Ρασίντ Ντoστούμ, οι ξένοι πολεμιστές που μάχονται στις τάξεις των Ταλιμπάν -ανάμεσά τους Αραβες, Πακιστανοί και Τσετσένοι- δεν θα πρέπει να τύχουν της ιδίας μεταχείρισης. «Θα συμπεριφερθούμε στους ξένους σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους και τις συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα» τόνισε.

Όπως δήλωσε, οι Ταλιμπάν διοικητές που θα φτάσουν στη Μαζάρ-ι-Σαρίφ είναι οι μουλάδες Φαζάλ και Νταντουλάχ.

Στην τηλεφωνική συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ο Ντoστούμ πρόσθεσε ότι έλαβε πληροφορίες από τις επαρχίες Χοστ και Πακτιά, δύο από τις τέσσερις επαρχίες που βρίσκονται ακόμη υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν, πως οι κάτοικοι εξεγέρθηκαν και συνέστησαν τα δικά τους κυβερνητικά συμβούλια, που τώρα συνεργάζονται με τη Βόρεια Συμμαχία. Οι Ταλιμπάν έχουν αποσυρθεί από τις δύο αυτές επαρχίες, δήλωσε ο Ντoστούμ, χωρίς όμως οι πληροφορίες του να επιβεβαιώνονται από ανεξάρτητες πηγές.


Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της Βόρεια Συμμαχίας Ατίκ Ουλάχ κατηγόρησε του ξένους πολεμιστές στο Κουντούζ ότι δεν αφήνουν τους Ταλιμπάν να παραδώσουν την πόλη και σε μία αποκαλυπτική των προθέσεών τους δήλωση προειδοποίησε ότι, «εάν υπάρξει μάχη στο Κουντούζ, θα είναι αιματηρή επειδή υπάρχουν χιλιάδες ξένοι μαχητές που δεν μπορούν διαφύγουν πουθενά».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Απριλίου 2026
Cookies