Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Η ευρωζώνη θα αποφύγει την ύφεση, εκτιμούν οι αναλυτές

Η ευρωζώνη θα αποφύγει την ύφεση, εκτιμούν οι αναλυτές

Η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας θα επηρεάσει την ευρωζώνη τους επόμενους μήνες, αλλά οι επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες θα αποτρέψουν τον κίνδυνο της ύφεσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

27

Η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας θα επηρεάσει την ευρωζώνη τους επόμενους μήνες, αλλά οι επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες θα αποτρέψουν τον κίνδυνο της ύφεσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.


Σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Reuters, οι 31 οικονομολόγοι που συμμετείχαν, προέβλεψαν ότι η ευρωζώνη θα αναπτυχθεί κατά 1,5% φέτος και 1,2% το 2002.


«Η οικονομία θα είναι στάσιμη το επόμενο εξάμηνο, αλλά αναμένουμε μια ταχεία ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στο δεύτερο εξάμηνο του 2002, καθώς η χαλάρωση της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής αρχίζει να επιδρά» στην οικονομία, δήλωσε ο Τζέιμς Κάρικ της ABN Amro.


Η ΕΚΤ έχει μειώσει τα επιτόκια κατά 1,50% σε 3,25% από τις αρχές του έτους, εκ των οποίων το 1% μετά τις 11 Σεπτεμβρίου. Η Fed έχει μειώσει δέκα φορές φέτος τα επιτόκια, τα οποία έχουν διαμορφωθεί στο 2,5%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1962, από 6,5% τον περασμένο Ιανουάριο.


Σε ανάλογη δημοσκόπηση τον Αύγουστο, ο μέσος όρος των προβλέψεων έκανε λόγο για ανάπτυξη της τάξεως του 2% φέτος και 2,4% το 2002.


Πληθωρισμός


Σε ότι αφορά τον πληθωρισμό, οι 22 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, εκτιμούν ότι θα υποχωρήσει στο 1,6% το 2002 (έναντι 2,7% φέτος), καθώς η οικονομική δραστηριότητα εξασθενίζει και οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν.


Επιπλέον, οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι δείκτης τιμών καταναλωτή θα υποχωρήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2002 στο 1,4%.


Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός υπερβαίνει το άτυπο όριο της ΕΚΤ (2%) από το Μάιο του 2000, αγγίζοντας το ιστορικό υψηλό του 3,4% τον περασμένο Μάιο, πριν υποχωρήσει στο 2,4% τον Οκτώβριο.


Ελλείμματα


Σε ότι αφορά τα ελλείμματα των προϋπολογισμών, δημοσκόπηση του ίδιου πρακτορείου (στην οποία συμμετείχαν 23 οικονομολόγοι) δείχνει ότι το συνολικό έλλειμμα της ευρωζώνης θα ανέλθει φέτος στο 1,3% του ΑΕΠ, έναντι 0,7% το 2000 και επίσημου στόχου 0,6%.






Οι αναλυτές εκτιμούν ότι μολονότι η μείωση των δημοσίων εσόδων και τα αυξανόμενα κοινωνικά επιδόματα θα επιδεινώσουν τα δημοσιονομικά μεγέθη των «12», οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα παραμείνουν πιστές στις επιταγές του Προγράμματος Σταθερότητας.


Αλλά σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου η κυβέρνηση εξετάζει την προώθηση πακέτου 100 δισ. δολαρίων για την τόνωση της οικονομίας, τα ελλείμματα στην Ευρώπη δεν αντανακλούν τις αυξημένες δαπάνες για τη στήριξη της ανάπτυξης.


«Το έλλειμμα δεν είναι υψηλό, επειδή οι μεγαλύτερες χώρες σέβονται το Πρόγραμμα Σταθερότητας» λέει ο Τεό Σόνεμπεκ της Deutsche Bank. «Δεν έχει υπάρξει αξιοσημείωτη αύξηση των δαπανών στην οικονομική επιβράδυνση και αυτή είναι μια μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με τις ΗΠΑ» προσθέτει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Headlines:
Δείτε όλες τις Τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο