Ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν φτάνει την Τετάρτη στην Καμπούλ
Ο εξόριστος πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν, Μπουρχανεντίν Ραμπανί, θα επιστρέψει την Τετάρτη στην Καμπούλ ως ηγέτης «των απελευθερωμένων» περιοχών των Ταλιμπάν, όπως ανακοίνωσε Αφγανός διπλωμάτης στην Ντουσάνμπε.
Ο εξόριστος πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν, Μπουρχανεντίν Ραμπανί, θα επιστρέψει την Τετάρτη στην Καμπούλ ως ηγέτης «των απελευθερωμένων» περιοχών των Ταλιμπάν, όπως ανακοίνωσε Αφγανός διπλωμάτης στην Ντουσάνμπε.
«Θα ηγηθεί των επαρχιών που απελευθερώθηκαν από τους Ταλιμπάν, καθώς επίσης και της απελευθέρωσης των περιοχών που βρίσκονται ακόμη υπό τον έλεγχό τους» δήλωσε ο Σαΐντ Ιμπραήμ Χικμάτ, Αφγανός πρεσβευτής στη Ντουσάνμπε, ο οποίος ανέφερε ότι συνομίλησε με τον πρώην πρόεδρο του Αφγανιστάν.
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τις χθεσινές διαβεβαιώσεις ενός από τους στενότερους συνεργάτες του Ραμπανί, του Γιουνίς Κανούνι, ο οποίος είπε αμέσως μετά την πτώση της Καμπούλ ότι ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν, που εκδιώχθηκε το 1996 από τους Ταλιμπάν, δεν έχει την πρόθεση να καταλάβει την εξουσία.
«Ο σχηματισμός της κυβέρνησης θα γίνει μετά την απελευθέρωση της χώρας από τους Ταλιμπάν» διευκρίνισε, ωστόσο, ο Αφγανός πρεσβευτής στην Ντουσάνμπε.
Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, ο Μπουρχανουντίν Ραμπανί είπε χθες ότι ο πρώην βασιλιάς του Αφγανιστάν, ο Μοχάμεντ Ζαχίρ Σαχ «μπορεί να επιστρέψει στο Αφγανιστάν, αλλά ως κοινός πολίτης».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Συμμαχίας, Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, κάλεσε χθες όλες τις αφγανικές πλευρές να έλθουν στην Καμπούλ για την έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης.
Η δήλωσή του αυτή είχε σκοπό να καθησυχάσει τη διεθνή κοινότητα, η «ξαφνιάστηκε» με την είσοδο των δυνάμεων της Βόρειας Συμμαχίας στην Καμπούλ, χωρίς να υπάρξει προηγουμένως συμφωνία για το σχηματισμό της μελλοντικής αφγανικής κυβέρνησης.
Εκλογές σε δύο χρόνια υπόσχεται η Βόρεια Συμμαχία
Εξάλλου, η Βόρεια Συμμαχία είναι υπέρ του σχηματισμού μιας μεταβατικής κυβέρνησης εν όψει της διεξαγωγής εκλογών στη χώρα σε δύο χρόνια, δήλωσε σήμερα ο Γιουνίς Κανούνι, εκ των ηγετών της συμμαχίας. «Υποστηρίζουμε την ιδέα για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης στην Καμπούλ μετά την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν» είπε ο Κανούνι.
«Θέλουμε η ματαβατική αυτή κυβέρνηση να αντιπροσωπεύει όλες τις εθνότητες του Αφγανιστάν. Ύστερα από δυο χρόνια θα διεξαχθούν εκλογές στη χώρα» πρόσθεσε ο ίδιος.
Υποχωρούν οι Ταλιμπάν
Οι Ταλιμπάν εγκατέλειψαν την Τετάρτη την πόλη Χοστ και την ομώνυμη επαρχία κοντά στα αφγανοπακιστανικά σύνορα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AIP.
Οι προεστοί της περιοχής και πρώην πολέμαρχοι από την αντίσταση κατά των σοβιετικών δυνάμεων ανέλαβαν τον έλεγχο της επαρχίας, διευκρίνισε το πρακτορείο.
Η πόλη Γκάρντεζ, πρωτεύουσα της επαρχίας Πάκτια, γειτονική του Χοστ, βρίσκεται ακόμη υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν.
Η Γεωργία Νταγάκη μας προσκαλεί την Παρασκευή 24 Απριλίου σε ένα μουσικό ταξίδι που συμπυκνώνει 20 χρόνια δημιουργικής πορείας, αναζήτησης και εξέλιξης.