Το φθινόπωρο εγκρίνεται το επιχειρησιακό σχέδιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων
Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, αναμένεται να εγκριθεί το νέο, τριετούς διάρκειας, επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΒΟ, που θα στηριχτεί και σε ανάλογη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο ΥΠΕΘΑ, Ακης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας στη γενική συνέλευση της εταιρείας.
Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, αναμένεται να εγκριθεί το νέο, τριετούς διάρκειας, επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΒΟ, που θα στηριχτεί και σε ανάλογη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο ΥΠΕΘΑ, Ακης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας στη γενική συνέλευση της εταιρείας.
Στην ομιλία του ο Ακης Τσοχατζόπουλος προανήγγειλε την υπογραφή δυο συμβάσεων πενταετούς διάρκειας από το υπουργείο Αμυνας, στον στρατό Ξηράς και την ΕΛΒΟ.
Τις επόμενες μέρες θα υπογραφεί σύμβαση πενταετούς διάρκειας για την κάλυψη των αναγκών σε ανταλλακτικά συγκεκριμένων οχημάτων που παράγει η ΕΛΒΟ, είτε είναι Μερσεντές, είτε Στάγιερ, είτε Λεωνίδας, είτε οποιοδήποτε άλλο όχημα παράγει η ΕΛΒΟ για το στρατό.
Ο υπουργός Αμυνας προσέθεσε ότι θα υπογραφεί μια ακόμη σύμβαση πενταετούς διάρκειας για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση συγκεκριμένων τύπων οχημάτων της ΕΛΒΟ και συνέχισε λέγοντας ότι ήδη ο στρατός έχει επιλέξει έξι συγκεκριμένους τύπους.
Επιπλέον, υπάρχει ακόμη μία έκτακτη παραγγελία από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης που χρειάζεται, για το Πυροσβεστικό Σώμα, 300 πυροσβεστικά οχήματα και για αυτά μεταφέρθηκε η πίστωση από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης στο ΥΠΕΘΑ μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών.
Συνεργασία
Ο κ. Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκε σε μια νέα περίοδο εξέλιξης που διανοίγεται για την ΕΛΒΟ, έπειτα από την υπογραφή της σύμβασης με τον όμιλο Μυτιληναίου, ο οποίος απέκτησε το 43% και ανέλαβε το μάνατζμεντ της εταιρείας.
Σημείωσε ότι «μέσα από τη συνεργασία αυτή του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, οδηγούμαστε σε ένα μεγάλο στοίχημα. Πρέπει να αποδείξουμε ότι αυτή η συνεργασία μπορεί να είναι αποδοτική και επιτυχής. Να διαμορφώσουμε μια εταιρεία που λειτουργεί με κριτήρια της αγοράς, με ανταγωνιστικούς οικονομοτεχνικούς όρους, με απόδοση».
«Μια εταιρεία που θα στηρίζεται στις δυνάμεις της, θα δημιουργεί το απαραίτητο κέρδος και θα προχωρεί στην απαραίτητη ανάπτυξη, τεχνολογική εξέλιξη και ενδυνάμωση της ικανότητάς της, για να μπορέσει να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας» κατέληξε.
Αποφάσεις
Η ετήσια γενική συνέλευση αποφάσισε να ξεκινήσει άμεσα την επεξεργασία του πενταετούς επιχειρησιακού σχεδίου, καθώς από το περιεχόμενό του θα εξαρτηθεί το ύψος της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που θα πραγματοποιήσει η εταιρεία.
Το προς κατάρτιση επιχειρησιακό σχέδιο, όπως ανάφερε κατά την ομιλία του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, θα περιλαμβάνει μία σειρά από έργα που θα ανατεθούν στην ΕΛΒΟ από τον στρατό, μεταξύ των οποίων:
* Η προμήθεια 2.500 τζιπ, η σύμβαση για την οποία αναμένεται να υπογραφεί κατά τις προσεχείς ημέρες.
* Η συμμετοχή της ΕΛΒΟ στο πρόγραμμα συμπαραγωγής των αρμάτων μάχης.
* Η ολοκλήρωση και τελειοποίηση της ανάπτυξης του βιομηχανικού προτύπου ΤΟΜΑ Κένταυρος με την υποστήριξη και της ΓΔΑΒΕΤ.
* Η υλοποίηση του προγράμματος ΤΟΜΑ Κένταυρος μετά την ολοκλήρωση των τεχνικών τελειοποιήσεων.